A hosszabb szieszta növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

0

Korábbi tanulmányok meta-analízise szerint a napi egy óránál hosszabb szieszta a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az azokból fakadó halálozás fokozott kockázatával jár – írja a sci-news.com.

A szundikálás egy világszerte, már fiatal korban elterjed szokás. Hipotetikusan a nappali szieszta csökkentheti a stresszt, közegészségügyi eszközként ismert a fáradság leküzdésére. A sziesztát az egészség szempontjából fontos életmód-tényezőnek tekintik, azonban a hossza változhat a percektől egy óráig terjedő időtartamra, ami már heterogenitást okoz az egyének között.

Korában több olyan vizsgálatot is végeztek annak feltárására, hogy a nappali szundikálás időtartama befolyásolja-e a lehetséges egészségügyi következményeket. Ugyanakkor a szieszta és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, valamint az összes ebből eredő halálozás közötti kapcsolat nem volt világos. Ezen felül a dózis-válasz hatás a szieszta és az egészségügyi eredmények között szintén bizonytalan volt.

„A szieszta az egész világon gyakori, és általában véve egészséges szokásnak tekinthető – mondta Dr. Zhe Pan, a tanulmány szerzője, a Guangzhou Orvostudományi Egyetem kórházának kutatója. „Általános vélemény, hogy a szieszta javítja a teljesítményt és ellensúlyozza az alváshiány negatív következményeit. Tanulmányuk ezeket a széles körben elterjedt véleményeket vitatja.”

Dr. Pan és munkatársai korábbi olyan Medline, Embase és Cochrane adatbázisokat tanulmányoztak át szisztematikusan, a kezdetektől egészen 2019 decemberéig, amelyek a szieszta és az esetleges kardiovaszkuláris betegségek kockázata és / vagy az összes ilyen okból fakadó mortalitás kapcsolatát vizsgálta.

A 20 tanulmányból összesen 313 651 személyt elemeztek, köztük 57,8%-ban hölgyek, 38,9%-an pedig rendszeresen sziesztázókat voltak. Megállapították, hogy a hosszú, azaz több mint egy órás alvás 30%-al nagyobb kockázattal jár az összes halált okozó betegségre és 34%-al növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az éjszakai alvás és a szieszta figyelembe vételénél azt találták, hogy azoknál, akik éjszakánként 6 óránál többet aludtak, megnőtt a halálozási kockázat. Összességében bármilyen mértékű sziesztához 19%-al nagyobb halálozási rizikót társítottak a kutatók. A nőknél erősebb kapcsolatot véltek felfedezni, hosszabb sziesztával 22%-al nagyobb lett a halálozási kockázat, mint annak hiányában. Idős embereknél pedig 17%-al növelte a kockázatot.

A rövid, kevesebb, mint egy órás alvás viszont nem mutatott kockázatot a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. „Az eredmények azt sugallják, hogy az elsősorban 30-45 percnél rövidebb szieszta javíthatja a szív egészségi állapotát azoknál az embereknél, akik éjszaka keveset alszanak” – mondta Dr. Pan.

„Az okok még mindig bizonytalanok, de néhány tanulmány szerint a hosszú szunyókáláshoz magasabb szintű gyulladás kapcsolható, ami veszélyes a szív egészségére és az élettartamra. Más kutatások a sziesztát összekapcsolták a magas vérnyomással, a cukorbetegséggel és a rossz általános testi állapottal. A tanulmányunk szerint a legbiztonságosabb, ha egy óránál kevesebb ideig sziesztázunk. Azok számára, akiknek nincs ilyen nappali alvási szokásuk, nem szolgálhatunk meggyőző bizonyítékkal ennek bevezetésére.” – mondta Dr. Pan.

tanulmányt a Sleep Medicine folyóiratban publikálták.

Forrás:sci-news.com

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com