Az utolsó dolog, amire szükségünk lehet, egy újabb járvány – Új, „pandémiás potenciállal” rendelkező influenzavírust találtak

0

Kínai tudósok új „pandémiás potenciállal” rendelkező influenzavírust azonosítottak sertésekben. Az új vírus, a 2009-ben influenzajárványt okozó H1N1 törzshöz kapcsolódik.

A PNAS tudományos folyóiratban június 29-én közétett tanulmány bizonyítékot talált arra, hogy a G4 EA H1N1 nevű „sertésinfluenza” vírus fertőzte meg a kínai sertéstenyésztő gazdaságokban dolgozókat. Arra utaló jelet azonban nem találtak, hogy a vírus emberről-emberre is terjedhet. A tanulmány szerzői szerint a vírus nem jelent azonnali egészségügyi veszélyt, de véleményük szerint sürgősen végre kell hajtani a vírus sertésállományban való ellenőrzését és az emberben megjelenő tünetek kielemzését.

A Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ szerint a 2009. évi H1N1 infuenzajárványban becslések szerint 1,4 milliárd embert fertőzött meg, és több százezer ember halálát okozta. Lecsengése után olyan szezonális influenzavírusok közé sorolták, amelyek évente keringenek az emberekben.

Az új tanulmányban a kínai kutatók közel 30 000, Kína 10 tartományában található vágóhídi sertések orrmintáját elemezték. A mintákat 2011 és 2018 között gyűjtötték össze. Ezekből a mintákból közel 180 olyan influenzavírus-törzset találtak, amelyek fertőzték a sertéseket. A vírusok többsége nem terjedt sokáig, az egyik évben megjelent, a következőben pedig eltűnt. Egy kivétellel, a G4 EA H1N1 folyamatosan megjelent, és 2016 óta a sertések szervezetében ez volt az uralkodó vírustörzs.

A laboratóriumi eredményekben kimutatott tesztek alapján a vírus az emberi sejtek receptoraihoz kötődve hatékonyan tud terjedni az emberi légúti sejtekben. Sőt, amikor a kutatók megvizsgáltak 338 sertésiparban dolgozó vérmintáját, azt találták, hogy körülbelül 10 százalékuk már vírus elleni antitestetekkel is rendelkezik, jelezve, hogy ki vannak téve a vírusnak. A 18 és 35 év közötti fiatalabb munkavállalóknál a pozitivitási ráta 20 százalék volt, ami a szerzők szerint arra utal, hogy a fiatal felnőtt munkavállalók nagyobb fertőzési kockázatot jelentenek.

Annak ellenére, hogy a kutatók szerint ez a vírus rendelkezik a „pandémiás vírusjelölt tulajdonságaival” még nem jelenti egyértelműen, hogy a jövőben járványt okozna. A tanulmány ugyanakkor felhívja a figyelmet a zoonózis kórokozók veszélyeire, a vadon élő állatok mellett különösen a tenyésztett állatokra, amelyekkel az emberek legnagyobb mértékben érintkeznek.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com