A terhességi cukorbetegség nem „átmeneti” állapot! – Interjú Dr. Bősze Tibor belgyógyász-diabetológussal

0

A várandósság növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát. A terhességi diabétesz a magzatot veszélyeztető állapot, ugyanakkor a megfelelő szűrés és kezelés esetén minden esély megvan az egészséges születéshez.  Dr. Bősze Tibor a Praxis Dr. Zénó Bonyhád Klinika belgyógyász-diabetológusa segít megérteni a terhesség során kialakult kóros állapotot.

Mi áll a hátterében a várandósság alatt kialakult cukorbetegségnek?

A terhesség során kialakult cukorbetegség a „Terhességi diabétesz”. A terhességi hormonok vércukorszint emelő hatásúak, s amennyiben valamilyen rizikófaktora van a kismamának, úgy a cukorbaj kialakulhat. Ilyen rizikófaktorok: 2-es típusú diabétesz a családban, elhízás, előző terhesség során fennállt terhességi diabétesz, előzőekben 4 kg-nál nagyobb súlyú gyermek szülése, illetve a mai világban a fiatalok körében egyre gyakoribb sok-cisztás petefészek szindróma (PCOS).

A már terhesség előtti cukorbetegeket úgy kell kezelni, hogy a várandósság alatt mindvégig (már a fogantatáskor is!) normális legyen a vércukra, s csak olyan gyógyszereket szabad alkalmazni, melyek mellett terhesség nem ellenjavallat.

Milyen szűrőmódszerrel derül ki, hogy a kismamának terhességi cukorbetegsége van?

A terhesgondozás során minden kismamánál a 24-28. héten elvégzik a cukorterhelést, de cél az, hogy a fentiek szerint emelkedett kockázattal bíró kismamákat előbb, már a 18. hét körül is megterheljük.

Csak átmeneti vagy végleges állapotról beszélünk?

A terhességi cukorbetegség nem „átmeneti” állapot, arra is felhívja a figyelmet, hogy a későbbi életben a 2-es típusú diabétesz kockázata megnő. Emiatt nagyon fontosnak tartom, hogy a szülést-szoptatást követően, „normál” körülmények között is megismételjék a cukorterhelést.

Mit javasol azoknak a kismamáknak, akiknél terhességi diabéteszt állapítottak meg?

Az egészséges és étrend és a sok mozgás nemcsak a cukorbetegség terápiája, de annak megelőzésére is szolgál.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy Dr. Bősze Tibor kismamák részére diabétesz gondozást nem végez, a Bonyhádi Kórház nem rendelkezik Szülészeti Osztállyal. Gondozást csak megfelelő intézményi háttérrel lehet felvállalni.

Milyen panaszokkal fordulhatnak Dr. Bősze Tiborhoz?

  • Cukorbetegség kezelése és gondozása
  • Életmódi és étrendi tanácsadás különböző élethelyzetekhez (lázas betegség, sportolás, utazás, stb.)
  • Pajzsmirigy betegségek kezelése és gondozása
  • Belgyógyászati panaszok kivizsgálása, kezelése
  • Magasvérnyomás betegség kezelése és gondozása

Online bejelentkezés

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com