A szív legdrágább kincse a koszorúér – Szakértőnk Dr. Ajtay Zénó

0

A koszorúér-betegségek világviszonylatban is vezető haláloknak számítanak. Hazánkban a megfelelő ellátás mellett is növekedés tapasztalható. Szomorú adat, hogy a magyarok a szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve szívinfarktus miatt tartózkodnak legtovább a kórházakban, illetve élmezőnyben járunk a legtöbb felírt magas vérnyomás elleni gyógyszer tekintetében.

Milyen tünetek utalhatnak koszorúér-betegségre?

Mellkasi fájdalom, ami elsősorban terhelésre jelentkezik, de az esetek negyedében semmifajta fájdalom nem jelentkezik. Tünete lehet a terhelésre jelentkező légszomj, karzsibbadás, állfájdalom, vagy akár teljesen panaszmentes is lehet a beteg.

Mely vizsgálati módszer a legalkalmasabb a betegség kimutatására?

Akkor, amikor a betegség veszélyes lehet, annak megállapításához a terheléses EKG való. Korai vagy minden betegségstádium képi megjelenítése CT-vel a legpontosabb, bár a képi megjelenés nem teljesen mozog együtt a klinikai megjelenéssel. Lehet panaszmentes a beteg súlyos koszorúér-betegséggel, és ez fordítva is igaz.

A komplex gyógyszeres kezelésen túl milyen további vizsgálatok szükségesek?

A koszorúérfestés (coronarográfia) elsősorban a súlyosan veszélyeztetett betegek megítélésére való, mert a betegek ¾-nél katéteres beavatkozásra, gyógyításukhoz koszorúért tágításra van lehetőség.

A legfontosabb üzenete a fent elmondottaknak, hogy a különböző panaszok, a különböző betegek, s a különböző lehetőségek közül a tapasztalattal rendelkező orvosnak kell kiválasztania a legrövidebb, legcélravezetőbb utat, ami a beteg gyógyulásához vezet.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com