Gyanús anyajegy? – Életet mentünk ha időben észleljük! Interjú Dr. Hufnagel Csilla bőrgyógyásszal

0

A legtöbb embernek van anyajegye, de nem mindenki követi rendszeresen az esetleges változásokat az anyajegyével kapcsolatban. Rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a bőrdaganat kialakulásának esélyével, illetve a megelőzés lehetőségeivel. A kérdésekre Dr. Hufnagel Csilla, a Praxis Dr. Zénó Bonyhád magánklinika munkatársa válaszol.

Bejelentkezés a +36-30/414-2896 telefonszámon, vagy foglaljon időpontot online.

Rendelés idő: Csütörtök 16:30 – 18:30

Mi az anyajegyszűrés célja?

Anyajegyszűrés során a bőrön megjelenő barna színű, tehát pigmentált, és színtelen, vagyis pigmentet nem tartalmazó daganatra gyanús elváltozásokat szeretnénk felismerni. A hangsúly a minél korábbi felismerésen van, ugyanis a legtöbb daganattípushoz hasonlóan, a bőrdaganat gyógyulási esélye is a tumor előrehaladottságától függ. Kezdeti stádiumban felismert bőrtumor sebészi kimetszéssel gyakorlatilag 100%-ban meggyógyítható.

Hogyan zajlik az anyajegyvizsgálat?

A szűrés során a szakember egy specialis dermatoszkóp nevű eszközzel egyesével megvilágítja és megvizsgálja a testfelszínen lévő anyajegyeket. A vizsgálat néhány percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes.

Milyen gyakran javasolt a testfelület átvizsgálása szakember által?

Sajnos az anyajegyszűrés gyakoriságára vonatkozóan nincs egységes „recept”. Számos tényező, úgy mint a bőrszín, a meglévő anyajegyek száma, valamint az egyéni és családi kórtörténet mind befolyásolja, hogy milyen gyakran ajánlott felkeresnünk bőrgyógyászunkat szűrővizsgálat céljából. Az európai lakosság bőrtípusát figyelembe véve általánosságban elmondható, hogy évente érdemes anyajegyvizsgálatot végeztetni. Természetesen újonnan megjelenő, gyanús elváltozás soron kívüli vizsgálatot tesz szükségessé. Ezért a bőrgyógyászati szűrés mellett fontos hangsúlyozni az önvizsgálat szerepét is.

Mit nevezünk melanomának?

A melanoma malignum a bőr színét adó, pigment-termelő sejtekből kiinduló rosszindulatú daganattípus. Kialakulhat meglévő anyajegy talaján vagy megjelenhet korábban ép bőrön is. Első sorban a többi anyajegytől eltérő, szabálytalan színű vagy alakú folt hívja fel rá a figyelmet.

Milyen tényezők befolyásolják a bőrdaganatok kialakulásának valószínűségét?

A bőrdaganatok kialakulásában a legnagyobb rizikótényező a napsugárzás által vagy a szoláriumokban bőrünket érő UV sugárzás. Éppen ezért a bőrdaganatok megelőzésének legfontosabb eleme a megfelelő fényvédelem. Az ultraibolya sugárzáson kívül a bizonyos kémiai szennyezőanyagok és egyes genetikai betegségek is jelentős szerepet játszanak a bőr rákos megbetegedéseinek kifejlődésében.

Bármelyik anyajegyünktől megszabadulhatunk?

Tekintettel arra, hogy minden orvosi beavatkozásnak, így az anyajegy levételnek is lehetnek komplikáció, valamint szövődményei, ezért orvosi szempontból csak azoknak az anyajegyeknek az eltávolítását javasoljuk, melyek tartós mechanikai irritáció miatt fokozott daganat-rizikót jelentenek, esetleg szabálytalan szerkezetük révén felvetik bőrtumor lehetőségét.

Mit kell tudnunk az anyajegy eltávolításról? 

A legtöbb kisméretű anyajegy lidocainos helyi érzéstelenítésben, kimetszéssel eltávolítható. A kialakult sebet 2-3 öltéssel zárjuk. A gyógyulási szakasz nagyjából 10 napot vesz igénybe, melyet varratszedés követ. Az eltávolított képletet minden esetben kórszövettani vizsgálatra küldjük.

Melanoma malignum közeli képe

Ezzel a néhány perces beavatkozással korai szakaszban a bőrtumor teljesen gyógyítható. Tehát a korai felismerés és egy apró kellemetlen beavatkozás az életünket mentheti meg.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com