A méhsüllyedés diagnózisa és kezelése – Interjú Dr. Farkas Bálint szülész-nőgyógyásszal

0

A méhsüllyedés testi-lelki teher. A magyar népesség harmadánál előfordul, de csak 20 százalékuk számol be róla. A hölgyek többsége a szégyenérzet miatt az állapota romlásakor jut el szakemberhez. A betegségről Dr. Farkas Bálint nőgyógyásszal beszélgettünk.

Mit tapasztal, milyen stádiumban fordulnak Önhöz a betegek?

A betegség tabu volta miatt általában évek óta fennálló, előrehaladott stádiumú problémákkal fordulnak hozzám a páciensek. De előfordul, főleg a fiatal, szexuálisan aktív korosztályban, hogy a férj „unszolására”, relatíve korábban fordulnak hozzám.

Milyen korosztály érintett leginkább a betegség kialakulásában?

Ez a betegség a menopauzában lévő populáció betegsége első sorban, de a legfiatalabb páciens 25 éves volt, akinek ilyen panaszai voltak, igaz akkora Ő már 3 hüvelyi szülésen túl volt.

Milyen tünetek utalhatnak méhsüllyedésre?

A panaszokat a következő csoportokra oszthatjuk:

  1. Hüvelyi idegentest érzés (úgy érzi hüvelyéből valami elődomborodik, előesik)
  2. Vizelési zavarok, állandó vizelési inger, nehezített vizeletürítés
  3. Székletürítési zavarok, székrekedés
  4. Romló szexuális élet, anorgasmia, hüvelyszárazság, tág hüvely
  5. Fájdalom

Van-e tünetmentes stádiuma?

A betegségnek 1-4 stádiuma ismert. Panaszokat a 2-től felfelé lévő stádiumú elváltozások okoznak.

Milyen szövődmények alakulhatnak ki méhsüllyedés következtében?

Gyakori a vizelési nehezítettség, ami vizeletrekedéshez ( a spontán vizeletürítés képtelenségéhez is vezethet), de gyakoribb, hogy a beteg vizeletürítést követően nem tudja teljesen kiüríteni a húgyhólyagját, és vizelet pang a hólyagban (reziduális vizeletképződés), ami jó táptalaj bakteriális felülfertőződéshez, illetve a veséket is károsíthatja.

A statisztikai adatok szerint a méheltávolítás a világon a második leggyakoribb műtét. Napjainkban van-e olyan alternatív helyreállító műtéti megoldás, mellyel elkerülhető a méheltávolítás?

Véleményünk szerint, ha a méh egészséges, csak azért eltávolítani, mert le van süllyedve szükségtelen. Ilyenkor a méh nagyszámú vizsgálatok alapján történő rögzítésére (pl.a keresztcsonthoz) elegendő megoldás a tünetmentességhez.

Mit tehetünk a gyógyulásért?

Fontos a gátizomzat megerősítése. Egyes kultúrákban, mint Japánban, ahol a gésa golyóknak tradíciója van, a betegség előfordulási gyakorisága rendkívül alacsony. A tréning hatékonyabb hüvelysúlyok, izomingerlő, vagy hüvelyi pesszáriumok segítségével, ezek egyébként szorgalmas beteg esetében a műtéti megoldást is kiválthatják.

Dr. Farkas Bálint magánrendelése elérhető a kaposvári Praxis Dr. Zénó Magánklinikán.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com