Az aranyér nem betegség, hanem „állapot”! – Dr. Balogh Gábor proktológus tanácsai

0

Mielőtt a kedves olvasó a szakmai részét áttekintené az alább leírtaknak egy megfontolandó gondolatot szeretnénk a figyelmébe ajánlani: az aranyér nem betegség, hanem „állapot”, de ha időben nem kezeljük súlyos szövődmények forrása lehet!

Mi az aranyér?

Az aranyér a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő vénás fonatból alakul ki. Az aranyeres csomók a végbél és a végbélnyílás falában keletkező vénatágulatok, amelyek begyulladhatnak, vérezhetnek, megnagyobbodhatnak, néha kifordulnak vagy véralvadék képződhet bennük, és ilyenkor fájdalmassá válnak. Attól függően, hogy a végbél záróizmától merre helyezkednek el, külső vagy belső aranyérről beszélhetünk.

Tünetek: a legkorábbi jele az aranyérbetegségnek a fájdalommentes vérzés székelés után, később a fájdalmas székletürítés, vércsík a székleten, vércsík a WC-papíron székelés után, vér a székleten, vér a WC-papíron székelés után, fájdalmas dudor a végbélnyíláson kívül, kemény dudor a végbélnyíláson kívül, tapintható lágyabb dudor a végbélnyíláson kívül, fájdalmas ülés, fájdalom a végbélnyílás környékén, váladékozó csomó a végbélnyíláson kívül, viszketés a végbélnyílás körül.

Az aranyér előfordulása

Egyes becslések szerint az emberek csaknem harmadát érinti kisebb vagy nagyobb mértékben. Az 50 éves korosztályból pedig minden második ember elmondhatja, hogy voltak már aranyeres panaszai. Az aranyér a civilizált világ, elkényelmesedett társadalmainak betegsége, amelyhez az is nagyban hozzájárult, hogy az ember két lábra állt. A végbél körüli vénás fonatokban ugyanis nem találhatók billentyűk. Ezek a vénás fonatok a szív és az anus (végbélnyílás) közötti távolságból eredő „véroszlop” hidrosztatikai nyomásnak vannak kitéve.

A megelőzés már kisgyermekkorban kezdődik, különösen az aranyeres szülők gyerekeinél. Megelőző hatású minden, ami a székrekedés kialakulása ellen hat, a rendszeres étkezés, egy bögre meleg folyadék elfogyasztása reggel. A székletürítés is lehetőleg mindig ugyanabban az időben történjék, beállt életritmus esetén kevésbé fenyeget, hogy a széklet visszatartására kényszerülünk az inger ellenére, ami székrekedést okozhat.

Székletürítés után mossuk meg az altestet, de legalább töröljük meg nedves babatörlő- vagy intim kendővel. A végbéltájék megtörlésére ne használjunk durva, kemény toalettpapírt. A papír használatával nem lehet teljes tisztaságot elérni, a végbél körüli bőrredőkben, a szőrzet között visszamaradt széklet maradvány irritációt, gyulladást, viszketést, később égő, csípő fájdalmat okoz a kialakult gyulladás miatt. Az aranyérbetegségekkel foglalkozó proktológusok a WC papír használatát nem javasolják. Hasznos a bidé, az anális zuhany alkalmazása, amelyek bő vízzel biztosítják a teljes tisztaságot székelés után. Kerülendők azonban a tisztálkodás során a különböző habfürdők alkalmazása, mert kiszárítják a bőrt és a panaszokat fokozzák. Elegendő tiszta víz, legfeljebb természetes szappanok használata.


Helyes táplálkozással, az ételek megfelelő megrágásával segíthetjük, hogy a széklet lágy legyen. Természetesen a testmérettől függően legalább mintegy napi két három liter folyadékot kell fogyasztani, a rost dús, kevés cukrot tartalmazó táplálék megelőzi a renyhe bélmozgást. A folyadék bevitel előnyösebb ha étrendünk nagyobb arányban szerepelnek a magas víztartalmú ételek: leves, főzelék, tejtermékek, gyümölcs stb. Nagyon fontos a rendszeres és változatos étkezés. Étkezés kimaradása esetén a két székürítés közötti idő meghosszabbodhat, amely a széklet keményedéséhez vezet, ennek következményeként sérülhetnek az anális csatornában lévő aranyeres párnák és vérzés alakulhat ki.

Ajánlott élelmiszerek: müzli, tejtermékek, szezámmag, lenmag, napraforgó, méz, mazsola, búzacsíra, zöldségek, héjastól fogyasztott gyümölcsök, mogyoró. A székrekedésre hajlamosak rendszeresen iktassanak be étrendjükbe olyan ételeket, amelyek kicsit megmozgatják a bélrendszert: ilyenek a joghurt, a savanyú káposzta, a szilva- és baracklekvár vagy egy korty kávé, egy fürt szőlő, ill. ezek kombinációja. A fogó hatású élelmiszerek (alma, a banán vagy a kakaó és csokoládé) mértékkel fogyasztandók.

Kerülendő a túl sok fehér kenyér, rizs és tésztafélék fogyasztása, a kóla, a fekete tea, a zsíros, fűszeres ételek, hámozott gyümölcsök, túl sok hús, hagyma. Gyakran jelentkező székrekedésnél is érdemes kerülni a hashajtókat, mert hosszútávon lustává és hashajtófüggővé teszik a beleket. Étkezés előtt egy kanál paraffinolaj segíthet abban, hogy a széklet könnyen üríthető legyen. Ajánlott a fizikai megoldások pl: keserűvizek fogyasztása, a kémiai megoldások, hashajtó gyógyszerek helyett.

Az aranyér diagnózisa

Általános tapasztalat, hogy a betegek panaszaikat kínosnak érzik, és nem szívesen fordulnak orvoshoz, feszélyezve érzik magukat vagy félnek. A kellemetlen tünetekkel járó területet minél hamarabb meg kell mutatni sebésznek vagy proktológus orvosnak, mert más betegség is okozhat hasonló panaszokat, többek között jó- és rosszindulatú végbéldaganatok, amik azonban időben felfedezve jól gyógyíthatóak.

A külső és a belső aranyér

A kezelés a betegség súlyosságától függ. A tünetmentes aranyerek rendszerint nem igényelnek kezelést, de a harmad-, negyedfokú aranyérben előbb-utóbb súlyos fájdalommal járó gyulladás alakul ki. Jobb ezt nem megvárni a kezeléssel. Az oki kezelések a székletürítés beállítását, megfelelő állagát célozzák. Székletlágyítók enyhíthetnek a székrekedésen, és figyelni kell a megfelelő, rostdús táplálkozásra. A zöldségek, gyümölcsök, müzli- és korpafélék mellé sok folyadékot és magas víztartalmú ételeket kell fogyasztani.

Az enyhe panaszokat is ki kell vizsgálni, de azok székletrendezéssel, ülőfürdővel, tablettával, kúppal vagy kenőccsel karban tarthatók. A véralvadék miatt fájdalmas aranyeret ülőfürdővel vagy helyi érzéstelenítő kezeléssel, a vénák kiürülését elősegítő gyógyszerrel általában nem lehet megoldani. A gyógyszeres kezelés 3-4 nap alatt jelentősen enyhíti a tüneteket, de a csomó gyakran hetekig tapintható még, mert ennyi időre van szükség a véralvadék felszívódásához. A bőrtágulat visszamaradását ezért ezt nem célszerű megvárni és mielőbb helyi érzéstelenségben ki kell üríteni a vérömlenyt, mert ezzel elkerülhető deformáló, a tisztálkodást zavaró bőrcsomó keletkezése.

A belső aranyér gumigyűrűvel (ligatúrával) leszorítható, ami napokkal később az aranyér elhalását és fájdalmatlan lelökődését okozza. Az aranyeres dudorokat ezzel a módszerrel sorban egymás után távolítják el. A beavatkozás teljesen fájdalommentes, azért, mert ahol a belső aranyerek elhelyezkednek nincsenek fájdalom érzékelő receptorok. A módszer legnagyobb előnye az, hogy járó betegeken végezhető el és a megszokott életvitelt nem változtatja meg. Megelőzhető a kórházi körülmények között végzendő „hagyományos” aranyérműtét, amely 3-6 hetes táppénzállománnyal és hetekig tartó fájdalmas székürítéssel járhat. Külső aranyér esetén ez a módszer nem alkalmazható A csomók lézerrel, úgynevezett elektrokoagulációval is elroncsolhatók.

Műtét –rendszerint a III. és IV. stádiumban- válik szükségessé. Leggyakrabban a Milligan-Morgan és Parks féle műtétet alkalmazzák. A műtét csak kórházi körülmények között bennfekvéssel végezhető el, amely 3-6 hetes táppénzállománnyal járhat.

Klinikánkon minden feltétel adott ahhoz, hogy teljes diszkréció mellett, elegáns környezetben, szakszerűen, az intimitás tiszteletben tartásával, fájdalom mentesen, várakozás nélkül kezeljük az aranyereket.

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com