Módosúl az Élelmiszerkönyv – Hús kerül a virslibe

12

Szigorodik a forgalomban lévő élelmiszerek minőségét szabályozó Magyar Élelmiszerkönyv. A cél a jobb minőségű és egészségesebb élelmiszerek előállítása, ami a hústartalom növelésén túl vonatkozik majd a zsír és a só mennyiség csökkenésére is – tudjuk meg a Kossuth Rádió Napközben című adásából. 

Az új húskészítményekre vonatkozó előírás minden szabályozott terméknél, termékcsoportnál javítja a minőséget, minden esetben nő a minimális hús- és fehérjetartalom. A virslinél a régi szabályozás 40 százalékos hústartalmat írt elő, ez 51 százalékra nő, de a szafaládé kötelező hústartalmát is megemelték, 55 százalékra. A májas termékek esetében 12 százalék volt a korábban elvárt minimális májtartalom, ez 25 százalékra fog emelkedni.

Szigorodik a párizsi, a sütő kolbász, a parasztsonka és a parasztkolbász leírása is, így tehát számtalan hazai áruféleség színvonala és megítélése változhat, de vajon emiatt nőhet-e az előállítás önköltsége, várhatóak-e áremelkedések?

Esetleg más néven, de a régi összetevőkkel és áron megjelenhetnek-e majd olyan új termékek, amelyek befolyásolhatják a piacot és az ár-érzékeny hazai vásárlókat? S milyen hatósági ellenőrzések várhatóak a szigorításokat követően?

Ezekre a kérdésekre részletesebb választ kaphat a teljes adás meghallgatásával.

Forrás: Kossuth Rádió/Napközben

12 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com