Hungarikummá minősítik a magyar cirkuszi lovas akrobatikát

3

Elindult a magyar cirkuszi lovas akrobatika hungarikummá minősítésének jogi eljárása – jelentette be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Fővárosi Nagycirkusz Magyar Cirkuszcsillagok című új műsorának szombati megnyitóján.

Az államtitkár felidézte a műfaj elmúlt három évének legfontosabb állomásait: 2011-ben az előadóművészeti törvény a magyar jogrendbe illesztette a cirkuszművészetet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2012-ben nemzeti előadó művészeti szervezetté minősítette a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft.-t (MACIVA), valamint egy 2013-as törvény megerősítette, hogy a cirkusz önálló előadóművészeti műfaj lehessen.

Hoppál Péter azt is megemlítette, a kulturális államtitkárság támogatni fogja azt a kezdeményezést, hogy a Fővárosi Nagycirkusz épülete a Liget Budapest program keretében megújulhasson.

„A mostani nemzeti gálaműsor több szempontból is jelentősnek és különlegesnek számít, elsősorban azért, mert hazánk legkiválóbb artistaművészei lépnek fel a porondon” – emelte ki a szombattól márciusig 15-ig látható előadást méltatva az államtitkár. A nemzetközi hírű előadóművészek névsorából kiemelte a Monte Carlóban aranyérmet nyert Richter Flóriánt, a Donnert lovascsoportot, valamint Axt Ibolya trapézművészt.

Mellettük a közönség találkozhat még a 14 év után újra a fővárosi porondra lépő Rippel fivérekkel, Pakucza József erőművésszel, valamint a Baross Imre Artistaképző növendékeivel is.

Forrás: MTI

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com