Korral járó gerincproblémáktól szenvedtek az egyiptomi fáraók

2

Korral járó gerincproblémáktól szenvedtek az egyiptomi fáraók – állítják a Kairói Egyetem kutatói, akik újbirodalmi – XVIII., XIX., valamint XX. dinasztia korából származó – tizenhárom múmiát vetettek alá CT-vizsgálatnak; eredményeiket az Arthritis & Rheumatology című folyóirat legújabb számában megjelent tanulmányban ismertetik.

A XVIII., XIX. és XX. dinasztia korabeli múmiák igen jó állapotban maradtak fenn, és a korábban elvégzett röntgenvizsgálatok három uralkodónál – II. Amenhotepnél, II. Ramszesznél, valamint Merenptahnál, II. Ramszesz 13. fiánál fedeztek fel Bechterew-kórra (spondylitis ankylopoetica), a gerincoszlop ízületeinek és kötőszöveteinek krónikus, gyulladásos megbetegedésére utaló elváltozásokat. A fiatal korban kezdődő, fájdalmas betegség jellemzője az ízületek és szalagok elmeszesedése, a „botmerev” gerinc kialakulása. Az esetek harmadában a kórfolyamat kiterjed a térd-, a csípő- és a bordaízületekre is, utóbbi esetben a pácienseknél légzési nehézség alakul ki – olvasható a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A diagnózist azonban csupán 2D-s röntgenfelvételek alapján állították fel – hangsúlyozta Szahar Szaleem, a Kairói Egyetem orvosi karának kutatója és Záhi Havvász, a Legfelsőbb Régészeti Tanács volt vezetője, akik komputeres rétegvizsgálatnak, CT-nek vetették alá a Kr.e.1492 és 1153 között élt egyiptomi uralkodók és udvaroncaik 13 múmiáját.

Egyetlen esetben sem fedeztük fel a Bechterew-kórra jellemző tüneteket, beleértve II. Ramszeszt és Merenptahot, akiknek múmiáját korábban megröntgenezték” – mutatnak rá a szerzők.

A kutatók ugyanakkor egy másik krónikus mozgásszervi betegség, az úgynevezett diffúz idiopátiás szkeletális hiperosztózis (DISH) radiológiai tüneteit fedezték fel. Az ismeretlen eredetű betegség lényege a fokozott csontosodási hajlam az íntapadási helyeken, a kórfolyamat a csigolyákon jelentkező csontkinövésekkel jár, de gyakori az ízületek, ízületi szalagok csontosodása és aszeptikus (steril) gyulladása is.

Mint a kutatók rámutattak, míg a Bechterew-kór fiatal korban kezdődő, nagy fájdalmakkal járó betegség, a DISH időskori, sokszor csaknem tünetmentes folyamat, a pácienseknél nem túl jelentős hátfájás és ízületi merevség lép fel. A legújabb vizsgálati eredmények egybecsengenek a történelmi feljegyzésekkel is, hiszen a DISH-ben szenvedő fáraók szép kort éltek meg, különösen II. Ramszesz, aki közel a 90-hez távozott az élők sorából.

„Még idős korban is aktív életmódot folytattak, sőt háborúba vezették seregeiket. Ilyesmire aligha képesek a Bechterew-kórban szenvedő betegek” – hangoztatta Szaher Szaleem.

A kutatás rávilágított arra is, hogy a DISH tünetei keveset változtak az elmúlt néhány ezer év alatt, és aligha alakulnak át a jövőben. A vizsgálat másik tanulsága, hogy bár a betegség esetében nem mutatták ki az egyenes öröklődést, mégis megfigyelhető a családi halmozódás.

Forrás: MTI

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com