Új rehabilitációs sportorvoslási módszert mutattak be Budapesten

2

Új, a magyarországi sportorvoslásban eddig nem alkalmazott módszert, az úgynevezett szakaszos vákuumterápiát mutatták be Budapesten.

Az eredetileg az űrhajósoknak kifejlesztett, forradalmian új módszer lényege, hogy a vákuum hatására felgyorsul az artéria-, a véna- és a nyirokkeringés, ezáltal a szervezet anyagcseréje és méregtelenítése. Ezzel párhuzamosan a sérülések után rövidül a felépülési idő, így az eljárást jól lehet hasznosítani az élsportban is.

Rudolf Weyergans professzor, a készülék kifejlesztője előadásában emlékezett arra, hogy a terápiát már a pekingi olimpia előtt alkalmazták a német kajakosoknál és evezősöknél. Nemcsak az edzések utáni, valamint a sérüléseket követő regeneráció lett általa rövidebb, hanem a versenyzők általános teljesítőképessége is javult. Hozzátette: a Vacusport készüléket négy éve az FC Barcelona labdarúgócsapatánál is használják, és azt tapasztalták, hogy Messi, Puyol vagy Iniesta harmadannyi idő alatt épült fel a sérüléséből, mint korábban, más eljárással.

A magyar élversenyzők közül elsőként a lólengés londoni olimpiai bajnoka, Berki Krisztián próbálta ki a készüléket. Ő már több hónapja használja a hozzá tartozó, úgynevezett oxigénionmaszkot, s ezentúl a szakaszos vákuum terápiát is alkalmazni fogja felkészülése során.

Elhangzott az is, hogy Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is élénk érdeklődést mutat az új terápia iránt. A Vacusportot a közeljövőben a tatai edzőtáborban is alkalmazni fogják, például az öttusázóknál, akárcsak Felcsúton, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián.

Forrás: MTI

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com