Üdítőitalok – Milyen cukrot viszünk be a szervezetünkbe?

2

A nagy fruktóztartalmú kukoricasziruppal (HFCS, high fructose corn syrup) készülő üdítőitalokban, mint amilyen például a Coca-Cola, Pepsi, Dr Pepper, Mountain Dew és Sprite, egységesen körülbelül 50 százalékkal több fruktóz van, mint glükóz.

Az következtetést a Nutrition című lap online kiadásában nyilvánosságra hozott vizsgálatban tették közzé, melyben 34 népszerű üdítőital összetételét elemezték. A University of Southern California (USC) gyermekkori elhízással foglalkozó kutatóközpontjának vizsgálata kimutatta, hogy az üdítőitalok fogyasztásával több fruktóz kerül be a szervezetünkbe, mint amennyit a címkéken feltüntetnek.

A kutatók szerint, amit ezekkel az üdítőitalokkal elfogyasztunk, az nem természetes cukor, és nem HFCS, hanem egy olyan fruktózban gazdag keverék, mely fokozhatja a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a májbetegség előfordulásának esélyét. Felhívják a figyelmet arra a veszélyre, hogy az emberi szervezet nem képes ilyen nagy mennyiségben feldolgozni a cukornak ezt a formáját. Továbbá kimutatták, hogy a termékcímkén feltüntetett adatok nem tartalmaznak megfelelő információt a fruktóztartalomról. Sok üdítőitalt, sportitalt és energiaitalt gyártó cég használ nagyobb mennyiségben fruktózt, ám többet annál, mint amennyi feltüntet a palackon. Az is kiderült, hogy ezek az üdítőitalok nagy fruktóztartalmú kukoricasziruppal készülhetnek, mely nem szerepel a feltüntetett összetevők között.

A HFCS-gyártókat képviselő Corn Refiners Association szerint a HFCS valójában csak elhanyagolható mértékben különbözik a természetes cukortól, vagyis a szukróztól, ami egyenlő arányban áll fruktózból és glükózból. Azonban a mostani kutatás azt igazolta a HFCS-szel készülő üdítőitalokról, hogy a fruktóz/glükóz arányuk valójában 60/40, vagyis lényegesen nagyobb, mint a szukrózra érvényes fele-fele arány. Ez erősen megkérdőjelezi a gyártók ama állítását, miszerint „a cukor az cukor”. A népszerűségük alapján bevizsgált üdítőitalok cukorösszetételét három különböző laboratóriumban és három különböző módszerrel elemezték, és egymással egybecsengő eredmények születtek. Mindhárom módszer azt mutatta ki, hogy a HFCS-szel készülő üdítőitalokban a fruktóz/glükóz arány átlagosan 60/40 volt.

A munkacsoportja vizsgálatai alapján kiderült, hogy amit a gyártók a cukrok összetételére vonatkozóan állítanak, az sokszor nem fedi a valóságot. Például, a Pepsi Throwback, a Sierra Mist, a Gatorade és a Mexican Coca-Cola elméletileg valódi cukorral (szukrózzal) készült, de az elemzés szerint gyakorlatilag a fruktóz aránya meghaladja bennük az 50 százalékot.

A világon az Egyesült Államokban a legnagyobb az egy főre eső HFCS-fogyasztás. Az utóbbi három évtizedben a fogyasztás megkétszereződött, a cukorbetegek aránya pedig megháromszorozódott. E növekedés jelentős része közvetlenül összefügg az üdítőitalok, sportitalok és energiaitalok fogyasztásával.

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com