Tizenhárom térségben kezdődik meg a szúnyogirtás hétfőtől

0

Hétfőtől az ország tizenhárom térségében, a többi között a Balatonon, a fővárosban, a Tisza-tónál és a Dunakanyarban kezdődik meg a szúnyogirtás, megfelelő időjárási körülmények esetén – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-t.

Mukics Dániel elmondta, hogy a katasztrófavédelem koordinációja mellett zajló munkálatok első hetében 117 ezer hektárnyi területen gyérítik a vérszívókat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében légi kémiai kezelésre kerül sor június 23. és 27. között, Budapesten június 26-án végeznek légi, 26-án pedig földi irtást.

Baján és Mohácson június 23. és 25. között, a Balatonnál 25. és 27. között, Csongrád megyében pedig 23. és 25. között kerül sor az irtásra.

Csorna térségében június 23-tól 26-ig végeznek légi és földi kémiai kezelést, a Dunakanyarra és Dunaújvárosra pedig 23. és 26. között kerül sor.

Mosonmagyaróvár június 23-án, Győr és környéke 24-én, Kecskemét 26-án következik, Szekszárdon pedig 23. és 27. között irtanak.

A Tisza-tó térségében június 23-tól 27-ig végzik a szúnyogirtást, Zala megye pedig 23. és 27. között lesz soron – ismertette a helyettes szóvivő.

Mukics Dániel korábban az közölte, hogy a katasztrófavédelem által megbízott társaságok a következő időszakban az ország 700 településén végeznek szúnyogirtást, mintegy 820 ezer hektárnyi területen.

A szakértők figyelmeztetése szerint a védekezés annál is inkább szükséges, mert az enyhe tél, illetve a májusi sok csapadék következtében a vízzel borított területeken optimális tenyészhelyek jöttek létre a szúnyogoknak. Az árvízi szúnyogfajok a szokottnál is több petét raktak le a folyók és belvízi területek mentén, ezért extrém mértékű szúnyoginvázióra lehet számítani a nyáron.

További kockázatot jelent, hogy a környező országokban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, és számítani kell arra, hogy ezek a rovarok felbukkannak Magyarországon is, elsősorban a déli és nyugati országrészeken – mondta korábban Mukics Dániel.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com