Életmentő, a kemoterápiánál tízszer hatékonyabb beavatkozás

3

A kemoterápiánál tízszer hatékonyabb megoldás lehet a transzplantáció a vastagbélrákban szenvedő betegeknek. A májátültetés életmentő lehet azoknak a betegeknek, akiknek a tumorja átterjedt a májára is.

A Science Nordic tudományos weboldal cikkében a kemoterápiánál tízszer hatékonyabb módszerként ismerteteik a szervátültetést. Az áttétes májtumorral küzdő vastag- és végbéldaganatos rákbetegek küzül tízből hat túlélte a betegséget, ha májátültetést alkalmaztak nála. A módszert az Oslói Egyetemi Klininka transzplantációs sebésze, Aksel Foss alkalmazta a májáttéttel küszködő vastag- és végbélrákos betegeknél. Ezeknek a betegeknek a kemoterápiás kezelélek ellenére is igen rossz kilátásaik voltak, a túlési ráta mindössze 5 százalékos volt.

A világszerte újdonságnak számító kutatás 2006-ban egy kísérleti program keretében indult, és bizonyította, hogy a májátültetéssel jelentősen fokozható a túlélési esély. Akkor 21 beteg kapott új májat, aminek következtében tízszeres javulás volt megfigyelhető a betegeknél. Tízből hatan életben voltak öt év után, 21 betegből most heten daganatmentesek, az életminőségük is jó. A májátüéltetést követően a túlélési ráta sokkal magasabb volt, mint azt az orvosok hitték.

A transzplantációval korábban is próbálkoztak az orvosok, de a elvetették a módszer alkalmazását, mert a betegek csupán 20 százaléka élte túl a műtéteket. A páciensek egyharmada vagy a műtőben, vagy közvetlenül az operáció után életét vesztette. Akiknél sikeres beavatkozás történt a szervátültetés utáni állandó gyógyszerszedés az immunrendszer legyengülését okozta. Az új műtéti eljárásoknak és olyan immungyengítő szereknek köszönhetően, melyek a szervezet rák elleni küzdelmét nem gátolják a májátültetések kockázata, és a halálozási mutatók jelentősen visszaesetek.

Az új eredmények azonban változathatnak a rákbetegek májtranszplantációs gyakorlatán. A norvég specialisták hangsúlyozzák, hogy a transzplantációs költségek nem haladják meg a kemoterápiás kezelés kiadásait.

 

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com