Az internetről rendeljük a legtöbb hamis gyógyszert

0

Egyre kevesebb az utcán, piacon vagy a pult alatt árult hamis és illegális gyógyszer, de egyre több a neten árult készítmény. A magyarok is a weben rendelik a legtöbb hamis vagy illegális gyógyszert – összegezte a NAV a májusban lezajlott nemzetközi hamisgyógyszer-ellenes akció eredményeit – írja a Világgazdaság. 

Az akció ideje alatt a magyar hatóságok 49 illegálisan működő, magyar nyelvű weboldalt azonosítottak. Ezeken gyanús étrend-kiegészítőket és gyógyszereket rendeltek, majd a 24 különböző készítményt bevizsgáltatták az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél (OGYI). A laboratóriumi eredmények egyértelműen kimutatták: minden bevizsgált készítmény hamis vagy illegális volt.

A hamis gyógyszerek esetében általában a készítmények összetétele, a csomagolás és a tabletták kinézete tér el az eredeti gyógyszerektől. Az illegális szereket viszont nem is lehetne forgalomba hozni Magyarországon, ezért értékesítésük illegális. A bevizsgált potencianövelők a legtöbb esetben az eredeti készítményekben megtalálható hatóanyag-mennyiség töredékét, 15-20 százalékát tartalmazták csak, azaz lényegében hatástalanok lettek volna.

A fogyasztószerekkel nemcsak mennyiségi problémák voltak, de többször a hatóanyag sem egyezett az eredetivel. Az étrend-kiegészítők egy része más összetevőkből állt, mint ami tájékoztatójukban, dobozukon fel volt tüntetve. Az OGYI által vizsgált 24 készítményből 8 bizonyult hamisítványnak, a többi pedig illegálisnak. Az eredmények alapján a hivatal az illegális weboldalak üzemeltetői ellen feljelentést tesz, és kezdeményezi azok eltávolítását is.

Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője elmondta: a magyar nyelvű illegális webpatikák főként életmódgyógyszereket árulnak, sok külföldi oldalon viszont nem ritka a hamis antibiotikumok, rákgyógyszerek és egyéb gyógyszerek értékesítése sem.

A szakember szerint bár nő a fogyasztók tudatossága az évek óta folyó lakossági felvilágosító kampányok eredményeképpen, és piacokon, közterületeken vagy pult alól egyre kevesebbszer vásárolnak bizonytalan forrásból származó gyógyszereket a magyarok, annak a tudatosítására továbbra is szükség van, hogy az interneten weboldalakon vagy közösségi oldalakon árult készítmények ugyanolyan mértékben veszélyesek, olvashatjuk a cikkben.

Forrás: VG.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com