Együnk legalább napi hét adagot zöldségekből és gyümölcsökből

3

A legújabb Nagy Britanniában folytatott egészséges életmóddal kapcsolatos tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, alacsonyabb volt a szívbetegségek kockázata. Azt is megállapították, hogy a zöldségek erősebb összefüggésben állnak a kockázatok csökkenésével, mint a gyümölcsök. Az egészségre gyakorolt jótékony hatás szempontjából, főként a szív és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében nem napi öt, hanem napi tíz, de legalább hét adag zöldség és gyümölcs fogyasztását tanácsolják a szakemberek.

A nagy-britanniai állami egészségbiztosító továbbra is napi öt adag 80 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolja a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázata ellen. A kormány által javasolt napi öt adag, mindig is a minimális célt jelentette, nem pedig a maximumot. A legújabb kutatás során a legalább napi hét adagot fogyasztók körében 25 százalékkal csökkent a rák, 30 százalékban pedig a szívbetegségek kockázata.

A University College London 12 éves tanulmányának célja az volt, hogy a népegészségügyi kutatók megbizonyosodjanak arról, elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak-e az emberek. Mint kiderült, a legtöbb ember táplálkozásában a zöldségek és gyümölcsök még mindig nem érik el a napi öt adagot. Angliában a felnőttek kétharmada ennél is kevesebbet fogyaszt, a 35-44 évesek körében pedig ez az arány kevesebb, mint napi egy adag.

A Journal of Epidemiology and Community Health című lapban megjelent tanulmány szerint arra nincs elég bizonyíték, hogy egy bizonyos gyümölcs vagy zöldség fogyasztása csökkentené a szívproblémákat. Az azonban kiderült, hogy a legnagyobb védelmet a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása jelenti. Továbbá, hogy a fagyasztott konzervek és gyümölcsök negatív hatással vannak az egészségünkre, és a gyümölcslevek fogyasztása is ebbe az irányba mutatott. A saláta, friss és szárított gyümölcsök fogyasztói helyett a fagyasztott vagy konzerv gyümölcsöket fogyasztóknál magasabb volt a halálozási kockázat.

A szakemberek az ausztrál példát javasolják bevezetni, mely szerint lehetőleg napi két adag gyümölcsöt és öt adag zöldséget fogyasszunk. Együnk minél több nyers zöldséget (répa, karalábé) és nassoljunk gyümölcsökkel (banán, alma).

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com