Kneipp-kúra, a természetközeli gyógymód

0

Sebastian Kneipp, német katolikus pap a XIX. században saját módszerét alkalmazta a test és lélek gyógyítására. Már azokban az időkben is hangsúlyozta, hogy az ember testét és lelkét csak egységben lehet kezelni és gyógyítani. Kneipp atya öt pillérből álló kúrája az egészségünk megőrzéséhez a természet ajándékait használja fel.

Víz

Az általa kidolgozott vízkúrának ma több mint 120 változata ismert. A hidroterápiával, különböző hőmérsékletű, hideg és a meleg víz váltakozásával az inger az egész érpályánkon, idegrendszerünkön végigfut, pozitív hatását az egész szervezetre kifejti. Hétköznapi módszere a lábfürdő, ami két egymás mellé állított különböző hőmérsékletű tálat igényel. A lábfürdő modern változatát, a Kneipp-taposót ma már megtalálhatjuk a legtöbb wellness szolgáltatások között. A legismertebb kúrák még a mezítláb járás, harmatos fűben járás, szauna, gőzfürdő, váltott hőfokú zuhanyok és leöntések. A vízkezelést csak akkor eredményes, ha szervezetünk normálisan terhelhető, nincs súlyos egészségügyi problémánk.

Gyógynövények

A gyógynövények bár lassabban fejtik ki hatásukat, általában nem rendelkeznek mellékhatásokkal. A fitoterápiában a legkedveltebbek az nyugtató citromfű, a megfázást gyógyító eukaliptusz és kamilla, a bőrt ápoló mandulaolaj, a vérkeringést serkentő rozmaring, a gyulladáscsökkentő árnika vagy a nyugtató levendula.

Mozgás

Kneipp atya az emberi szervezetet géphez hasonlította. Ha ezt a gépet sokáig nem működtetik, tönkremegy. Az ésszerű és rendszeres testmozgással a terhelés és a pihenés váltakozását kell biztosítanunk szervezetünk számára. A megfelelő, rendszeres mozgásterápiával meglévő betegségeinket szüntethetjük meg, megelőzhetjük a már kialakulófélben lévőket. Immunrendszerünk erősödésével serken a szellemi teljesítőképességünk, megtaláljuk a lelki békénket.

Táplálkozás

Táplálkozzunk helyesen, mindezt tegyük úgy, hogy ételeink megfelelő mennyiségben és egyéni adottságainkhoz igazodva tartalmazzák a szükséges tápanyagokat. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket– hangsúlyozta Kneipp.

Test, lélek és szellem harmóniája

Kneipp az tanította, hogy olyan kiegyensúlyozott életre kell törekednünk, amely egyensúlyra törekedik az aktív és passzív szakaszok között, és amelyben védettebbek vagyunk a környezeti hatásokkal szemben is.  Ez a rendterápia segít megtalálni saját testi-lelki ritmusunkat.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com