Terheléses EKG – Miért fontos a vizsgálat?

0

Amikor EKG-t készítenek, az a nyugalmi állapotot rögzíti. A terheléses EKG olyan, orvosi felügyelethez kötött vizsgálat, amely fizikai aktivitás esetén jelzi a szívműködésben bekövetkezett esetleges rendellenességeket.

A terhelés történhet elektromos meghajtású járószalagon vagy úgynevezett kerékpár ergométeren (elektromos fékezésű kerékpár).

A vizsgálat során a mellkas meghatározott pontjaira elektródákat, a felkarra vérnyomásmérőt helyeznek, majd fokozatos ütemben terhelik meg a beteget. Ahogy gyorsul a szalag, úgy nő meredekség, a kerékpár ergometria során pedig az ellenállás változik. A terhelés során a cél a beteg életkorához képest kiszámított pulzusszám elérése. Azonnal leállítják a vizsgálatot, ha alatta bármilyen panasz (például mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés) előfordul. Folyamatos EKG-monitorozás szükséges, mert a vérnyomás és pulzus mellett a ritmuszavarok felléptét is vizsgálják.

Mire alkalmas a vizsgálat?

tisztázatlan eredetű mellkasi fájdalom okának felderítésére

szívritmuszavarok felfedezésére

magasvérnyomás-betegségben a gyógyszeres kezelés hatékonyságának ellenőrzésére

terhelhetőség felmérésére

A terheléses EKG előnye, hogy nem jár fájdalommal és különösebb előkészítést nem igényel. A vizsgálat előtt nem célszerű nehéz ételt fogyasztani és érdemes a kényelmes, sportos öltözékről gondoskodni. Ha az orvos másképpen nem rendelkezik a beteg a szokásos gyógyszereit beszedheti. Pozitív eredmény esetén a további kivizsgálás a páciens életminőségét befolyásolja.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com