Szívultrahang

0

Az ultrahang az emberi szervezet számára teljesen ártalmatlan, legkíméletesebb vizsgálat és korlátlan számban ismételhető. Az orvostudomány az 1950-es évektől használja a diagnosztikában.

Mire alkalmas a vizsgálat?

Szívultrahang során működés közben vizsgálható a szív. Látható a szív alakja, nagysága, a billentyűk működése. Milliméter pontossággal meg lehet mérni a szívüregeket, az üregek közti kóros irányú véráramlást, és a kamrafal vastagságát. Mérhető a szív teljesítőképessége, kimutatható a korábban lezajlott szívizomelhalás. A fejlődési rendellenességek szűrése gyermekkorban megtörténik, de a kisebb rendellenességek sokszor csak felnőttkorban válnak ismertté (pl.: pitvarok közötti sövényhiány, kamrák közti sövényhiány).

A szívben kialakuló vérrögök felismerése, az agyi katasztrófák (agyi embólia, agyi infarktus) elkerülése miatt nagyon fontos.

Szívultrahanggal felismerhető a szív tumoros elváltozása (pl.: pitvari myxoma).

A vizsgálat során a beteg mellkasát kocsonyás zselével kenik be, s a vizsgálófejet ráhelyezik. A készülék által kibocsátott magas frekvenciájú jel segítségével az orvos képet tud alkotni a szívről.

A mintegy 20 perces vizsgálat előnye, hogy nem jár fájdalommal, korlátlan számban ismételhető és rendkívül fontos információkat szolgáltat.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com