Őssejtekkel regenerálódhat a szívizom

0

Szívinfarktus során a szívizomzat egy része elhal, a sejtkárosodás visszafordíthatatlan mivel a szívizomsejtek nem lépesek regenerálódni.

A Nature Communications című szaklapban publikáltak alapján a Pittsburghi Egyetem kutatói emberi őssejtekből összehúzódásra képes szívszövetet állítottak elő. Egy egér szívéből eltávolították a szívizomsejteket, a visszamaradt vázba ültették az őssejteket, melyek percenként 40-50 összehúzódásra képes szívizomzatot hoztak létre.

Német tudósok is olyan szövet előállításán dolgoznak, melyet a szívizomra fűzve segítené a szív összehúzódását.

Az University of California biotechnológusai egy szívkatéterezéshez hasonló módon injekcióval beadható, sertésszívből izolált hidrogél kifejlesztését kutatják, melynek segítségével megindítható a regenerációs folyamat és összehúzódásra képes új szívizomszövet, valamint erek alakulnak ki, javítva a szív pumpafunkcióját.

A nanotechnológia segítségével pedig sikerült előállítani egy olyan anyagot, ami idővel magától lebomló vázat képez az őssejteknek, melyekből a szívizom növekszik. Patkányokból származó őssejtekkel már sikerült ilyen módon ritmusos összehúzódásra képes szívizmot létrehozni.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com