A „jó és a rossz” koleszterin

0

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. A vérben fehérjéhez kapcsolódva kering és fontos szerepet játszik a szervezet működésében. Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, epesavak alkotója, D-vitamin képzéséhez szükséges, hormonok (nemi hormonok, stressz hormonok) kiindulási anyaga. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, másik nagyobb hányada a májban képződik. Az orvosi gyakorlatban a laborvizsgálatok során meghatározzuk a vér összkoleszterin szintjét, valamint a HDL („védő” koleszterin – szerepe az érfalak védelme, eltávolítja a felesleges koleszterint) és az LDL („rossz” koleszterin – a zsírok érfalba történő lerakódásáért felelős) koleszterin szintet.

A koleszterin szint: 5,2 mmol/l alatti értéken van normál tartományban.

HDL koleszterin nőknél: 1,1 mmol/l<, férfiaknál: 0,9 mmol/l<

LDL koleszterinszint: 3,4 mmol/l alatti értéken van normál tartományban.

A koleszterinszintet befolyásoló tényezők: táplálkozás, öröklött hajlam, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, elhízás.

A táplálkozás szempontjából fontos a megfelelő egyensúly biztosítása, a túlzott koleszterin bevitel megszűntetése.

Koleszterinszintet csökkentő élelmiszerek: növényi eredetű élelmiszerek (pl.: szója) állati eredetű élelmiszerek között a csirke és halételek fogyasztása, rostdús táplálkozás, gyümölcsök fogyasztása (sárgabarack, mogyoró, citrusfélék) hagyma, fokhagyma, napi 1 dl vörösbor.

A szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázati tényezői között fontos szerepet játszik a koleszterin, ezért fontos a megelőzés.

Ellenőriztesse koleszterinszintjét!

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com