Egy új kutatás szerint egyes édesítőszerek hosszú távon károsíthatják az agyi funkciókat

0

Egy új kutatás szerint egyes mesterséges édesítőszerek hosszú távon károsíthatják az agyi funkciókat, különösen a cukorbetegek esetében – számolt be a Science Daily cikke nyomán a Portfolio.

A Neurology orvosi folyóiratban 2025. szeptember 3-án megjelent tanulmány szerint bizonyos cukorhelyettesítők váratlan következményekkel járhatnak a hosszú távú agyi egészségre. A kutatás hét alacsony vagy nulla kalóriás édesítőszert vizsgált, és megállapította, hogy a legnagyobb mennyiségben fogyasztók gondolkodási és memóriakészségei gyorsabban romlottak, mint azoké, akik a legkevesebbet fogyasztották. A vizsgált mesterséges édesítőszerek az aszpartám, szacharin, aceszulfám-K, eritrit, xilit, szorbit és tagatóz voltak, amelyek főként ultrafeldolgozott élelmiszerekben találhatók, mint az ízesített vizek, üdítők, energiaitalok, joghurtok és alacsony kalóriatartalmú desszertek.

Az alacsony és nulla kalóriás édesítőszereket gyakran egészséges alternatívaként tekintik a cukorral szemben, azonban eredményeink azt sugallják, hogy bizonyos édesítőszerek idővel negatív hatással lehetnek az agyi egészségre

– nyilatkozta Claudia Kimie Suemoto, a São Pauló-i Egyetem kutatója.

A tanulmányban 12 772 brazil felnőtt vett részt, átlagosan 52 éves korral, akiket átlagosan nyolc évig követtek. A résztvevők a vizsgálat kezdetén kérdőíveket töltöttek ki étrendjükről, részletezve, mit ettek és ittak az elmúlt évben. A kutatók három csoportba osztották őket a fogyasztott mesterséges édesítőszerek mennyisége alapján. A legalacsonyabb csoport napi átlagosan 20 milligrammot (mg/nap), míg a legmagasabb csoport napi átlagosan 191 mg-ot fogyasztott. Az aszpartám esetében ez a mennyiség egy doboz diétás üdítőnek felel meg. A szorbit fogyasztása volt a legmagasabb, napi átlagosan 64 mg-mal.

A résztvevők kognitív teszteket végeztek a vizsgálat elején, közepén és végén, hogy nyomon kövessék a memória, a nyelvi és gondolkodási készségek változását.

A kutatók megállapították, hogy a legtöbb édesítőszert fogyasztók 62%-kal gyorsabb hanyatlást mutattak az általános gondolkodási és memóriakészségekben, mint a legkevesebbet fogyasztók. Ez körülbelül 1,6 évnyi öregedésnek felel meg – írja a Portfolio.

Forrás: portfolio.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com