Fél-félmilliárd forintos támogatást kap rehabilitációs eszközparkfejlesztésre a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem

0

Ötszáz-ötszáz millió forintos támogatást kap rehabilitációs eszközparkjának fejlesztésére a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Hankó Balázs elmondta, a magyar orvosegyetemek és a magyar orvosképzés azért világhírű és világszínvonalú, mert az oktatás, a kutatás és a betegellátás hármas egységében működik.
Mind a felsőoktatási képzés, mind az innovációs kutatás átalakításának kulcspontja, hogy a gyakorlatot ültessük a képzés és a kutatás fókuszába – mondta.

Hozzátette: az egészségügyben és a rehabilitációban is egyre jelentősebbek azok az innovációk, amelyek a betegek minél hamarabbi és teljes gyógyulását biztosítják, ennek csúcsa a robotasszisztált rehabilitációs laborok kialakítása. A kormány azt szeretné – folytatta -, hogy mind a négy orvosegyetemen ugyanaz a technológia, technika álljon a betegek és az őket ellátó orvosok, szakdolgozók rendelkezésére.

Hankó Balázs kitért arra, hogy „a brüsszeli abnormalitás” újabb szintet lépett akkor, amikor az egyetemeket sújtó, diszkriminatív, jogalapot nélkülöző uniós forrásokból való kizárása már nemcsak a diákokat és a kutatási programokat érintette, hanem az ilyen eszközök beszerzési tilalmára is kiterjedt. Ezért hozta létre a kormány az Önerő Alapot, amely ezeknek a kutatási eszközfejlesztéseknek biztosít hátteret; eddig 14 egyetem 56 projektje kapott támogatást – ismertette.

Most a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem jut 500-500 millió forinthoz robotasszisztált rehabilitációs eszközök beszerzésére – mondta az államtitkár. A kormány a magyar nemzet, a magyar betegek, a magyar fiatalok érdekében tesz mindent – hangoztatta Hankó Balázs.

Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja azt mondta, hogy a támogatással megújulhat az egyetem mozgásszervi rehabilitációs eszközparkja, hiszen nemcsak a gyógyításban van ennek szerepe, de az oktatásban, a szakdolgozók képzésében is nagy előrelépést jelent.

Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke elmondta, hogy ezek az új, csúcstechnológiát képviselő eszközök lerövidíthetik a nem egyszer hosszadalmas rehabilitációs időt, növelik a terápia hatékonyságát. Ezen kívül nagy szerepük lesz a képzés, továbbképzés területén, hiszen a hallgatók már a legmodernebb technológiával ismerkednek meg.

A sajtótájékoztatónak helyet adó Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinikájának igazgatója, Cserháti Péter arról beszélt, hogy a rehabilitációs ellátásban is egyre inkább megjelenik a fejlett technológia. Mint mondta, korábban az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetként, jelenleg a Semmelweis Egyetem klinikájaként működő centrumban három éve vált lehetővé a robotasszisztált eszközök telepítése. A fejlesztéseknek és a mostani támogatásnak köszönhetően Magyarország minden régiójában hozzáférnek a rászorulók a rehabilitációs ellátás legmagasabb szintjéhez, ami továbblépést jelent a rehabilitációs programban – emelte ki az igazgató.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com