Magyar Természetjáró Szövetség: még több turistaút élvez védettséget

0

Mostantól a Nemzeti Park Igazgatóságok (NPI) működési területén sem lehet szabványosan jelzett turistautakat megszüntetni vagy módosítani a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) felügyelete nélkül az Agrárminisztériummal kötött új stratégiai megállapodás és a hozzá tartozó cselekvési terv jóvoltából.

Hazánkat az MTSZ nyilvántartása szerint kb. 17 ezer km hosszúságban hálózzák be a szabványosan jelzett turistautak, 41 százalékuk természetvédelmi oltalom alatt álló területen vezet. Ezért van jelentősége annak a határozatlan időre aláírt cselekvési tervnek, amelyben az NPI-k vállalják, hogy a jövőben nem kezdeményezik vagy engedélyezik a turistaút-hálózat területükre eső részének módosítását az MTSZ hozzájárulása nélkül.

Az MTSZ múlt novemberben az állami erdőgazdaságokkal is aláírt egy hasonló tartalmú együttműködési megállapodást. A most megszületett cselekvési tervvel együtt így már a turistaút-hálózat fele, kb. 8400 km élvez valamilyen védettséget.

Ezeken mostantól zavartalanul érvényesülhet a turistajelzés-rendszer biztonságos bejárhatóságot szolgáló egységes, könnyen átlátható logikája, ami nagyban megkönnyíti a túrázók tájékozódását. Ez azért fontos, mert egyelőre nem biztosított a turistaút-hálózat teljes védettségét biztosító jogszabályi környezet. A cselekvési terv változtatni kíván ezen: rögzíti, hogy az MTSZ együttműködik az Államtitkársággal egy, a turistautakhoz kapcsolódó jogokat, kötelezettségeket és feladatokat kijelölő jogszabálytervezet előkészítésében.

Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség / OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com