Európa fürdővizeinek többsége bakteriológiai szempontból biztonságos

0

Az európai természetes fürdőhelyek túlnyomó többsége megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, kiváló minősítésű bakteriológiai előírásainak, kiváló minősítést tavaly Európa fürdőinek 85,4 százaléka kapott – derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottság közösen összeállított, 2023-es adatokat rögzítő, kedden közzétett értékeléséből.

A brüsszeli közlemény szerint az Európában bakteriológiai szempontból hivatalosan ellenőrzött fürdőhelyek 85,4 százaléka kiváló, 96 százaléka megfelelt a minimális bakteriológiai előírásoknak, és csak 1,5 százalékuk kapott rossz minősítést.

Az Atlanti-óceántól a Földközi-tengerig Európa fürdővizeinek többsége kiváló minőségű, úszásra alkalmas”.

A bakteriológiai szempontból kiváló fürdővizek legnagyobb arányban Görögországban, Horvátországban, Cipruson és Ausztriában találhatók. Belgiumban, Bulgáriában, Luxemburgban, Máltán, Ausztriában és Romániában a hivatalosan azonosított fürdővizek mindegyike megfelelt a minimális minőségi előírásoknak 2023-ban. Tavaly öt országban – Albániában, Belgiumban, Észtországban, Magyarországon és Lengyelországban – a fürdővizek legkevesebb 70 százaléka volt kiváló minőségű.

A tengerparti területek vízminősége általában jobb, mint az egyéb természetes, folyók és tavak mentén kialakított fürdőhelyeké. A 2023-ban besorolt tengerparti fürdőhelyek 89 százaléka kapott kiváló minősítést, míg a folyók és tavak fürdővizeinek 79 százaléka.

A fürdővíz minőségének javítását célzó uniós irányelv 2006-os elfogadása óta a bakteriológiai szempontból rossz minőségű fürdővizek aránya az elmúlt évtizedben csökkent, és 2015 óta stabil. A fürdővizekben való úszás egészségügyi kockázatai azonban folyamatos probléma maradt, 2023-ban 321 esetben jelentettek rossz vízminőséget az európai fürdőhelyek.

Tavaly a hivatalosan bejelentett fürdőhelyek száma 108-cal, az előző évhez képest 0,5 százalékkal 21 766-ra nőtt az Európai Unióban.

A kedden közzétett összesítés az uniós tagországok 21 766 hivatalosan kijelölt fürdőhelyének vizére, valamint Albániában 119 és Svájc esetében 196 fürdőhely vizére terjed ki.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com