Gyógyíthatóvá válhat az 1-es típusú cukorbetegség

0

Amerikában már jóváhagyták az immunológiai támadáspontú szer alkalmazását. Reményeink szerint 1-1,5 éven belül Magyarországon is elérhetővé válik a készítmény. Eddig az 1-es típusú diabetest gyógyíthatatlan betegségnek tartottuk, szó sem volt arról, hogy ez valaha megváltozik, ezért az új kutatási eredmények mindenképpen óriási előrelépést jelentenek – nyilatkozta a MedicalOnline-nak dr. Kis János Tibor, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Inzulinpumpa és Szenzor Központjának vezetője.

Közeledik a Magyar Diabetes Társaság kongresszusa. Milyen újdonságokra számíthatnak a résztvevők?

Beszámolókat várunk új hatóanyagokról, illetve a már ismert szerek új indikációs körben történő alkalmazásáról is megérkeztek már az első új tapasztalatok. A beküldött absztraktok között jelentős számban érkeztek saját tudományos munkát bemutató írások. Technikai újdonságok terén is történtek előrelépések, ezekről is várunk új bejelentéseket.

Milyen új szerekre számíthat a szakma és a betegek?

Az 1-es típusú diabetes immunmechanizmusát célzó terápiában új, egyelőre halvány reménysugár kelti fel a szakma érdeklődését. Amerikában már jóváhagyták az immunológiai támadáspontú szer alkalmazását. Reményeink szerint 1-1,5 éven belül Magyarországon is elérhetővé válik a készítmény. Eddig az 1-es típusú diabetest gyógyíthatatlan betegségnek tartottuk, szó sem volt arról, hogy ez valaha megváltozik, ezért az új kutatási eredmények mindenképpen óriási előrelépést jelentenek. A klinikai vizsgálatok eredményei szerint alkalmazásuktól nem várhatók súlyos mellékhatások. Újabb forradalom előtt állunk a diabetes kezelésében.

Éveken keresztül foglalkoztatta a szakmát a háziorvosi diabetológiai licencvizsga kérdése. Hol tart ez most?

Ebben sajnos továbbra sem született érdemi előrelépés, nem sikerült kialakítani azt a konszenzust, ami a gyakorlati alkalmazáshoz elengedhetetlen lenne.

A krónikus betegségek eredményes kezelése megköveteli a betegek együttműködését, amihez elengedhetetlen a betegek megfelelő edukációja.

A betegszervezeteket aktívan bevonjuk a munkánkba, nélkülük valóban nem lehet eredményes a terápia. A kongresszuson is helyet adunk a betegszervezeteknek. Én magam is aktívan részt veszek a munkájukban – írja a lap.

Forrás: medicalonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com