Díjátadás és megemlékezés az Országos Vakvezetőkutyás Találkozón

0

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a vakvezetőkutyák világnapját megelőző hétvégén országos találkozót rendez, melyen képzett és kiképzés alatt álló vakvezetőkutyák, önkéntes kölyöknevelők, kutyakiképzők, vakvezetőkutyával közlekedő látássérült gazdik osztják meg egymással tapasztalataikat. Az április 20-i találkozót az MVGYOSZ vitéz lovag Rithnovszky János emlékének ajánlja.

A vakvezetőkutyás találkozón ünnepélyes keretek között adja át a szövetség az idei Rithnovszky-díjakat. Az esemény szomorú aktualitása, hogy vitéz lovag Rithnovszky János, a magyarországi vakvezetőkutya-kiképzés megteremtője, a képzés alapjául szolgáló módszertani kötet, „A vakvezető kutya kiképzése” című könyv szerzője 2024. március 5-én elhunyt.

Vitéz lovag Rithnovszky János odaadó és küzdelmes munkájának köszönhető, hogy a magyarországi vakvezetőkutya-képzés már közel ötven éves múltra tekint vissza. Az elmúlt négy és fél évtizedben több mint 1000 látássérült ember életét könnyítették meg az MVGYOSZ által kiképzett segítőkutyák, jelenleg 66 olyan levizsgázott vakvezetőkutya-gazda páros van, akiknek a munkáját az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központja a vizsga után is folyamatosan segíti.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2020-ban Rithnovszky-díjat alapított. A díjat az MVGYOSZ azon önkéntesei kaphatják meg, akik kölyöknevelőként végzett munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a látássérült igénylők jól képzett vakvezetőkutyához juthassanak. Idén két önkéntes kölyöknevelő család veheti át a díjat. Az eseményen a Rithnovszky családot Schilling-Rithnovszky Beatrix képviseli.

A találkozó programját többek között vakvezetőkutyás bemutató, valamint a „Vitéz lovag Rithnovszky János tanpálya” új akadályának felavatása is színesíti. A vakvezetőkutya-kiképzést segítő új akadály a magaspadlós vonatra való felszállást segíti.

Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjának csepeli telephelyén megrendezésre kerülő országos esemény további újdonsága egy speciális lakatfal felavatása. A falon a látássérült gazdák és vakvezetőkutyáik neveit tartalmazó gravírozott lakatok kapnak helyet. A lakatfal a látássérült emberek és vakvezetőkutyáik közötti szoros köteléket szimbolizálja, örök emléket állítva a magyarországi vakvezetőkutya-gazdi párosoknak.

A részletes programról az MVGYOSZ honlapján tájékozódhatnak.

Forrás: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége / OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com