Április 2. az Autizmus Világnapja

0

Az ENSZ 62/139-es határozata szerint április 2. az Autizmus Világnapja. Ezen a napon az ENSZ minden tagállamában felhívják a figyelmet az autizmusra, amely tízmilliókat érint a Földön.

Ragyogj kéken!

Az AOSZ kezdeményezésére április 2-án, az Autizmus Világnapja alkalmából idén a felújított Széchenyi lánchíd, Magyarország egyik jelképe, egyben a teljes magyarországi Duna-szakasz állandó hídja kap kék díszkivilágítást. A kampány fővédnökségét immár kilencedik alkalommal Kövér László házelnök vállalta.
Kéken ragyog még április 2-án este Budapest legfiatalabb, a 21. század eleji igényeknek maradéktalanul megfelelő, többfunkciós kulturális létesítménye, a Müpa is.

Autista focirajongókat lát vendégül az MTK

Az Autizmus Világnapja alkalmából meglepetéssel készült az AOSZ és MTK Budapest. Autista társaink nem csak a páholyból nézhetik a március végi meccset, hanem közvetlen közelről is részesei lehetnek a mérkőzésnek: az autista gyermekek, felnőttek, szurkolók kísérik a játékosokat a pályára a mérkőzés előtt. Az MTK Budapest mezt ajándékoz számukra, amit emlékül hazavihetnek.

Ismét köszöntik az Autizmus Világnapját a BKV járatain

Az AOSZ, a Főpolgármesteri Hivatal, valamint a BKK és a BKV együttműködésének köszönhetően immár második évben mondják be a BKV járművein az Autizmus Világnapját köszöntő gondolatokat. Április 2-án, a repülőtéri busz és a metró kivételével a BKV összes járművén 2 óránként hallhatják az Autizmus Világnapját köszöntő gondolatokat az utasok:

Kedves Utasaink! Közel 100 ezer autista társunkkal élünk együtt Magyarországon. Számukra nehéz a társadalom láthatatlan szabályainak értelmezése, a zajos, sokszor kiszámíthatatlan és információkkal teli világhoz való alkalmazkodás, abban való együttműködés. Tájékozódjon az autizmusról az Autisták Országos Szövetségének weboldalán! A tudás segíti az együttműködést. Április másodika az Autizmus Világnapja.

Egyedülálló együttműködés az Autisták Országos Szövetsége és a Szegedi Tudományegyetem között

Családsegítés, gyermekjólét, szociális intézmények, iskolák és egészségügy – a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karának hallgatói ezeken a területeken fognak dolgozni. Az együttműködésnek köszönhetően az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar hallgatói a jövőben a tanulmányaik során autizmus tudást szerezhetnek.

A „Semmi rólunk nélkülünk!” elv jegyében az Autisták Országos Szövetsége és a Szociális Munka és Szociálpolitikai Tanszék együttműködik az autizmusban érintett családok élethelyzetével, segítésével foglalkozó tananyag fejlesztésében.

„2024 az autizmus éve” – címmel rendezvénysorozat is megvalósul, melynek keretében az áprilisban tartandó szakmai héten a kar épületében bemutatják az Autisták Országos Szövetsége Ezerarcú autizmus című kiállítását. A kiállítást a szakmai hét első napján Kővári Edit, az AOSZ elnöke nyitja meg. Szintén a program keretében „Lehet-e autista hallgató a padtársam?” címmel szemléletformáló foglalkozáson is részt vehetnek a rendezvényre látogatók.

Forrás: Autisták Országos Szövetsége / OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com