A nemzeti demenciaprogramban a betegségre és megelőzésére is fel kívánják hívni a figyelmet

0

A nemzeti demenciaprogrammal a betegségre és annak megelőzésére kívánják felhívni a figyelmet – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

Hornung Ágnes kiemelte, a demenciával foglalkozni kell, az adatok szerint évről évre nő a szellemi leépülésben szenvedők száma. A személyiség és a mentális állapot megváltozása nagy terhet ró a családokra, a hozzátartozókra; összességében egymillió embert is érinthet. Szükség volt olyan program kialakítására, amelyben a demencia diagnosztizálásával – a tünetek felismerésével – és a betegek ellátásával foglalkoznak.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy ennél a betegségnél is fontos a korai felismerés, ezért a családtagokat, a hozzátartozókat is oktatni kell. A megelőzésre is fókuszálni kell, mivel a betegség kialakulása késleltethető, súlyossága mérsékelhető.

A program a 2030-ig terjedő időszakra szól, kialakításában a szakembereken kívül részt vettek a társállamtitkárságok is, és tervezik az egyházak bevonását az együttműködésbe – mondta Hornung Ágnes.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com