Szívbetegség – Ugyanolyan nehéz annak, aki gondoskodik a betegről, mint magának a betegnek

0

A szívbetegség szomorú igazsága, hogy gyakran ugyanolyan nehéz annak, aki gondoskodik a betegről, mint magának a betegnek. Egy amúgy is elfoglalt embernek ezzel tovább emelkedik a stressz-szintje, egyre több nyomás helyeződik rá, és ráadásul a munkaterhelése is megnő – írja a Magyar Kardiológusok Társasága. 

Beteggondozás: az élet más perspektívából

A betegellátást magára vállaló személy érezheti magát úgy, mintha egy párhuzamos univerzumban élne. Körülötte mindenki normálisan, hétköznapi módon él, míg a beteget ellátó elszigetelődik, elveszíti a kapcsolatát mindenkivel.

Ismerősen hangzik? Nem kell magyarázkodnia, hogy mennyire nehéz és stresszes a kényszerűen betöltött szerepe. Viszont a mentális és a fizikai kimerültség ellenére mégis csak meg kell birkóznia a feladattal, nem hagyhatja, hogy a betegápolói szerepe miatt összeomoljon az élete.

Legyen türelmes önmagával!

Az első és legfontosabb, hogy ismerje el önmagának: a betegellátás stresszes szerep. Igen, komoly felelőssége van abban, hogy megfelelően ellássa a szeretett hozzátartozóját. Talán még azt is elkezdheti érezni, hogy egyedül van. Máskor mégis boldog és elégedett lehet, mert segítséget nyújt valakinek, aki erre rászorul, és jó esetben a köszönetét ki is fejezi.

Ezek az érzések naponta többször ki-be kapcsolódnak. Tehát mérje fel a valóságot, és fogadja el, hogy vannak olyan érzelmei és szituációi, amelyeket nem képes kontrollálni. Nem lesz minden esetben tökéletes. És tudja mit? Ez így van rendjén. Senki sem tökéletes és senki sem várhatja el Öntől, hogy az legyen!

Itt van néhány egészséges megküzdési stratégia.

  • Szálljon le a földre! Ne akarjon szuperhős lenni!

Ez azt jelenti, hogy felfogja, hogy mondhat nemet, ha összecsapnak a feje fölött a hullámok. És ha valaki felajánlja a segítségét, akkor fogadja el!

  • Kérjen támogatást!

Egyáltalán nem egyedi eset, ha ön, mint egy szívbeteget ápoló személy stresszt vagy szorongást érez. Bátran kérjen segítséget a családtól és a barátoktól. Vegye fel a kapcsolatot az orvosával, és kérjen tőle is tanácsot, ha erre lenne szüksége!

  • Ne hanyagolja el a saját egészségét!

Annak szentelte az életét, hogy gondoskodjon arról, hogy egy másik ember eleget mozogjon és egészségesen étkezzen. Ám kérdezze meg önmagától: az utóbbi időben mit tettem a saját egészségemért?

  • Vezesse le a stresszt és a kiégést!

Ha szabadidőt szakít ki magának, az nem önzés – hanem okos dolog. Tehát próbáljon meg jógacsoportba járni, tanuljon meg meditálni, nézzen vígjátékot, vagy menjen masszőrhöz.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com