Régiós betegségek, egészségügyi problémák Magyarországon

0

A cukorbetegség leginkább az Észak-Alföldön jelent problémát, agyérbetegségben is az ott élők állnak a legrosszabb helyen. A fővárosban található a legtöbb depresszióval és alkoholproblémával küzdő lakos. A legtöbb doktor az Észak-Alföldön rendel. A Webbeteg górcső alá vettüe a KSH adatait.

A magyar lakosság közel kétharmada elégedett volt az egészségével, a férfiak 5 százalékponttal nagyobb arányban, mint a nők – olvashatjuk a KSH Helyzetkép kiadványában. Az idős személyek egyre pesszimistábbak: 16 százalékkal romlott a saját egészségükről alkotott megítélésük.

A 16 éves és annál idősebbek 39, ezen belül a nők 43, a férfiak 35 százaléka számolt be krónikus betegségről, hosszan tartó egészségi problémáról, ugyanakkor csak közel 7 százalékuk, illetve a férfiak 5,9 és a nők 7 százaléka vallotta magát egészségi okból súlyosan korlátozottnak.

A felnőtt népesség leggyakoribb egészségi problémája a magas vérnyomás, az EU tagállamait nézve is rossz helyen állunk: a magyar lakosságot sújtja legnagyobb mértékben ez a betegség (az átlag 21, nálunk 32 százalékos az arány). Hazánkat vizsgálva az is kiderül, hogy Észak-Magyarországon nagyobb a hipertónia megjelenésének valószínűsége, mint más régiókban.

Az iszkémiás szívbetegségeket (ischaemia), mint lassan kialakuló, krónikus betegséget vizsgálva kiderül, a Nyugat-Dunántúl mellett szintén jobb helyzetben vannak a Közép-Dunántúlon és a Közép-Magyarországon élők (11–12%), hozzájuk képest az észak-magyarországiak 25–30, a dél-dunántúliak és a dél-alföldiek 40–50 százalékkal vannak nagyobb mértékben kitéve ennek a betegségnek.

Az agyérbetegségek (elsősorban a stroke) az Alföldön okoznak a legtöbb gondot, a lakosság 10 százaléka érintett. Észak-Magyarországon 8, az ország többi részén 6-7 százalék ez az arány.

A hazai felnőtt lakosság 14 százaléka érintett a cukorbetegség valamelyik típusában. A fiatalok között a nők kitettebbek, a leginkább érintett korosztály azonban a 45–54 évesek korcsoportja, különösen a férfiak. A cukorbetegek aránya Észak-Magyarországon a legkisebb (12%), ehhez képest a leginkább érintett Észak-Alföld régióban harmadával több a diabéteszes. A Dél-Dunántúlon és a Dél Alföldön meghaladja a 20 százalékot, Budapesten ez az arány 16 százalék.

A daganatos betegségek tekintetében Budapest vezet, mögötte szorosan Borsod-Abaúj-Zemplén majd Baranya megye áll. Szomorú tény, hogy a legtöbb vármegyében csaknem megduplázódott a rosszindulatú daganatos betegségek száma, bár ez összefügg azzal is, hogy többen mentek el szűrésre, ahol fény derült a rosszindulatú elváltozásra – írja a lap.

Teljes tartalom

Forrás: Webbeteg 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com