Megdöbbentő mértékű a nemek közötti különbség a zsírmáj okozta halálozás kockázatában

0

Megdöbbentő mértékű nemek közötti különbséget találtak a zsírmáj okozta mortalitás kockázatában, amely nők esetén kétszer akkora, mint a férfiaknál – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

Journal of Hepatology folyóiratban 2023. augusztus 22-én jelent meg a Cedars-Sinai Medical Center kutatóinak vizsgálatáról beszámoló cikk, amelynek fő megállapítása, hogy az alkoholos eredetű zsírmájban szenvedő nők mortalitási kockázata azonos időszakon belül csaknem kétszerese a férfiaknál tapasztalható rizikónak.

A szteatohepatitiszként is ismert zsírmáj akkor alakul ki, amikor túl sok zsír halmozódik fel a májban, és hosszú távú, krónikus májkárosodás alakul ki. Hajlamosító tényezői, előzményei közé tartozik az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, valamint a túlzott alkoholfogyasztás. Az utóbbi években ennek a krónikus állapotnak szét is választották, megkülönböztették egymástól egyes típusait a kiváltó ok szerint:

  • metabolikus diszfunkcióval összefüggő szteatohepatitisz (MASLD; metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease).
  • alkohollal összefüggő májbetegség (ALD; alcohol-related liver disease)
  • metabolikus diszfunkcióval összefüggő és alkohollal összefüggő májbetegség (MetALD; metabolic dysfunction-associated and alcohol-related liver disease)

A mostani vizsgálat során a kutatók arra keresték a választ, hogy felfedezhetők-e nemi különbségek ezeknél a típusoknál, azaz máshogyan érintik-e ezek a formák a nőket és a férfiakat?

Az eredmények szerint annak ellenére, hogy a szteatohepatitisz minden formája körülbelül kétszer olyan gyakori volt a férfiaknál, mint a nőknél, a halálozás kockázata a nők körében szignifikánsan magasabb volt a 26,7 éves medián vizsgálati időtartam alatt. Az egészséges populációhoz képest a MetALD például 83%-kal nagyobb mértékben növelte a halálozás kockázatát a nőknél, mint férfiaknál. Egy másik meglepő eredmény volt, hogy az ALD-ben szenvedő nőknél 160%-kal nagyobb volt a halálozási kockázat, mint az ALD-ben szenvedő férfiaknál – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com