A palackozott víz literenként több százezer műanyag nanorészecskét tartalmaz

0

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a palackozott víz literenként több százezer apró műanyag nanorészecskét tartalmaz – írja az otszonline.hu.

Bár a táplálékkal és vízzel a szervezetbe kerülő (a milliméternél milliárdszor kisebb méretű) műanyagrészecskék egészségügyi hatásai továbbra is tisztázatlanok, a tanulmány arra utal, hogy az eddig ismertnél jóval nagyobb problémáról van szó. Különösen aggasztó, hogy nem csak a palackozott vízben, hanem egy másik kutatásban szinte minden vizsgált élelmiszerben találtak – a vártnál jóval nagyobb mértékű- mikroműanyag-szintet.

Ez a Consumer Reports laboratóriumának új kutatása https://www.consumerreports.org/health/food-contaminants/the-plastic-chemicals-hiding-in-your-food-a7358224781/ 85 vizsgált élelmiszerből 84-ben talált – öt millimétertől egy mikrométeres méretig – mikroműanyagokat, ami azt jelzi, hogy a műanyagok a korábban feltételezettnél sokkal nagyobb mértékben szivárogtak be az emberi táplálékláncba.

A Columbia Egyetem kutatóinak egy másik, nemrégiben készült és a PNAS című szakfolyóiratban https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2300582121 közzétett tanulmányában a palackozott vízben a korábban leírtakhoz képest 10-100-szor több műanyag nanorészecskét mutattak ki, mint amennyit korábban dokumentáltak. Három népszerű – de a cikkben meg nem nevezett- palackozott vízben 110 000 és 370 000 közötti nanorészecskét találtak, amelyek többsége műanyagrészecske volt.

Egyelőre annyi bizonyos, hogy a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek és italok nagyobb valószínűséggel tartalmaznak műanyag részecskéket, így legjobb, ha ezeket lehetőség szerint kerüljük.  A mikroműanyagok fogyasztásából eredő kockázatokat úgy is csökkenthetjük, ha az eldobható műanyag palackokról fémre vagy üvegre váltunk. Ezzel nem csak a műanyagoknak való kitettség kockázatát csökkentjük, hanem a felhasznált palackok számát, és ezzel a hulladék mennyiségét is csökkentjük. A filteres teák helyett válasszuk inkább a laza levelű teát válasszuk, használjunk olyan csapvizet, amelynek szűrője képes eltávolítani a részecskéket, és használjunk üvegedényt a mikrohullámú készülékekben – írja a lap.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com