A Nemzeti Demencia Programmal a betegség súlyosságára és a prevencióra akarják felhívni a figyelmet

0

A Nemzeti Demencia Program célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség súlyosságára és a prevencióra – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. 

Hornung Ágnes a Demencia Társadalmi Tanács második ülését követő sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a tanács véleményezte a Nemzeti Demencia Programot, következő lépésként a nagy egyházakat szeretnék bevonni az egyeztetésbe. Ezt követően kerül a program a döntéshozó fórumok elé.

Kiemelte: a Nemzeti Demencia Program támogatja a széles körű ismeretbővítést. Szeretnének segíteni azoknak a családoknak, amelyekben van demens beteg. A programban az otthongondozással és a szakintézményi ellátással is foglalkoznak. A program a 2030-ig terjedő időszakra szól, és lépésről lépésre segít abban, hogy jobban megismerhető legyen a betegség, illetve a megelőzés lehetősége. Segít abban is, hogy ha már diagnosztizálták a betegséget, „tudjuk, mit kell tenni, mi a legjobb a betegnek” – ismertette az államtitkár. Felhívta a figyelmet arra, hogy a demencia „korunk népbetegsége”, amelyben a személyiség és a mentális állapot megváltozása nagy terhet ró a családokra, a hozzátartozókra.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a prevenció fontosságát emelte ki a sajtótájékoztatón. A primer prevencióhoz egészséges életmódra van szükség, társadalmi felelősség, hogy erről minél többen megfelelő információhoz jussanak – hangsúlyozta. Példaként említette, hogy a demencia kialakulásának kockázatát növeli a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy az időben fel nem ismert halláskárosodás. A szekunder prevencióban, azaz a betegség korai felismerésében a védőnői és a háziorvosi rendszernek van felelőssége – tette hozzá, kiemelve, hogy korai felismeréssel lassítható a demencia folyamata.

Egervári Ágnes neurológus, neuropatológus, a Boldog Gizella Alapítvány igazgatója azt emelte ki, hogy a betegeket a demencia egy sajátos világba zárja be. Úgy fogalmazott: „fel kell vértezni” a hozzátartozókat információkkal, hogy felismerjék a magukat már nehezen kifejezni tudó betegek szükségleteit. Fontosnak nevezte azt is, hogy az érintett családok, hozzátartozók tájékoztatást kapjanak, és így a betegség tüneteivel meg tudjanak birkózni.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com