Sokan nem is tudnak a cukorbetegségükről

0

A WHO információs anyagának megállapításai között szerepel, hogy az 1980-as 108 millióról a Föld cukorbetegségben szenvedő lakóinak a száma 2014-re már 422 millióra növekedett és az azóta eltelt évek alatt tovább romlott ez a tendencia – írja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara lapja, a Hivatásunk. 

Részlet a Veszélyes szövõdmények – elveszett életek című írásból. Szerző: Lóránth Ida 

Figyelmet érdemel, hogy – az általános feltételezéssel ellentétben – nem a bolygó leggazdagabbjainál tapasztalható a betegek számának gyors gyarapodása, hanem az alacsony és közepes életszínvonalú országokban. Náluk sokkal gyakoribb a diabétesz által okozott vakság, veseelégtelenség, szívroham és stroke, valamint a lábamputáció és három százalékkal magasabb a cukorbetegség miatt bekövetkező halálesetek száma is.

2012- ben világszerte másfél millió haláleset történt a cukorbetegség miatt. Magyarországon 750 ezer regisztrált és diagnosztizált cukorbeteget tartanak nyilván, de a szakértők becslése szerint körülbelül ugyanennyien lehetnek azok, akik nem is sejtik, hogy cukorbetegek.

A WHO-vizsgálat számai rámutatnak arra, hogy az 1-es típusú cukorbetegek számában nincs lényeges eltérés a korábbiakhoz képest. 2017-ben a vizsgált országokban összesen 9 millió beteget találtak, ők is többségében a jómódú országok lakói voltak. Ez a létszám a világ diabéteszes eseteinek alig pár százalékát jelenti. Ezzel szemben több mint 422 millió fő az a felnőtt, aki 2-es típusú, vagyis többségében megelőzhető cukorbetegségben szenved. (Több mint figyelemre méltó veszély, hogy újabban már egyre több gyerekkorúnál is felfedezik a 2-es típusú diabéteszt.) Régebbi vélemény szerint ennek legfőbb okozói a mozgásszegény életmód és a túlsúly lehet.

Napjainkban terjed egy másik feltételezés is: van orvos, aki valószínűsíti, hogy inkább fordítva lehet érvényes a fenti megállapítás, vagyis az adott személy szervezetében kialakult 2-es típusú diabétesz miatt hízik el a páciens. Mivel kezdetben – akár éveken át – egyáltalán nincs vagy csak kevés tünete van a cukorbetegségnek, az alattomosan támadhatja meg a szervezetet és előfordulhat, hogy mire kezelésbe veszik a beteget, már szövődményeket is találnak nála.

Forrás: Hivatásunk 2023/1. 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com