Egy új kutatás szerint egyáltalán ne igyunk palackos vizet

0

Sokkal több a műanyag részecske bennük, mint azt korábban gondolták – írja a HVG

A boltokban kapható palackozott víz a korábban becsültnél 10-100-szor több műanyagdarabot tartalmazhat – derül ki a Columbia Egyetem kutatóinak új tanulmányából, melyet a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban tettek közzé.  Ezek a parányi nanorészecskék olyan picik, hogy az emésztőrendszer vagy a tüdő szövetein keresztül a véráramba vándorolhatnak, és potenciálisan káros szintetikus vegyi anyagokat juttathatnak a szervezetbe és a sejtekbe.

s hogy mekkora a baj? Az új tanulmány szerint – amely az Egyesült Államokban árult ásványvizeket vizsgálta, de nem árulta el, pontosan melyik márkákat, csak annyit, hogy a legnépszerűbbeket – egy liter víz átlagosan 240 ezer műanyagrészecskét tartalmazott, összeség hétféle műanyagból. Ezeknek 90 százaléka nanorészecske volt – számolt be a CNN. Ráadásul a helyzet rosszabb is lehet, hiszen Beizhan Yan, a Columbia Egyetem professzora a lapnak elárulta, hogy a vizsgált vízben további „szervetlen nanorészecskék, szerves részecskék és néhány további műanyagrészecske is lehetett, amelyek nem tartoztak az általunk vizsgált hét fő műanyagtípus közé”.

A pennsylvaniai Erie-ben található Penn State Behrend fenntarthatósági igazgatója a kutatást kommentálva úgy fogalmazott, hogy az újra megerősítette azt a régóta hangoztatott elvet, miszerint a csapvizet is üvegből vagy rozsdamentes acélból készült edényekből kell inni, hogy csökkentsük a kitettséget. „Majdnem ugyanúgy, ahogyan az embereknél is folyamatosan vedlenek a bőrsejtek, a műanyagok is folyamatosan szabadulnak meg apró részecskéktől, például akkor is, amikor kinyitjuk a boltban vásárolt saláta műanyag dobozát… És mivel a test hőmérséklete magasabb, mint a külső hőmérséklet, a vegyi anyagok a műanyagból a testünkbe kerülnek” – magyarázta Sherri Mason.

Forrás: HVG  

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com