A testmozgás hatása az 1-es típusú diabéteszben

0

A felnőtt 1-es típusú cukorbetegeknek hetente legalább 150 percnyi közepes vagy erőteljes intenzitású testmozgást kell végezniük. Azonban közülük ezt legfeljebb 30%-uk teszi meg, mert fél a mozgás közben fellépő hipoglikémiától.

A testmozgásra adott glikémiás válasz erősen egyéni. Nemcsak a szénhidrátbevitel, a hormonok és az inzulin befolyásolják a vércukor alakulását, hanem az edzés típusa is nagy szerepet játszhat. Például az aerob gyakorlatok inkább csökkentik, míg az intervallum edzés és a rezisztencia gyakorlatok növelhetik a vércukorszintet.

Egy új vizsgálat új összefüggéseket tárt fel az testmozgás hatásáról az 1-es típusú diabéteszben. A T1DEXI nevű vizsgálatban 500 1-es típusú cukorbeteg vett részt négy héten keresztül. A résztvevőket arra kérték, hogy otthonukban végezzenek különféle gyakorlatokat, amelyek aerob mozgást, intervallum edzést és rezisztencia edzést tartalmaztak. Valamennyi résztvevő a folyamatos glükózmonitorozás (CGM) valamilyen formáját is használta, és figyelte a pulzusát. Emellett egy okostelefon applikációval a testmozgás mellett rögzítették a táplálékfelvételt és az inzulinadagolást is.

Az eddigi ismeretek szerint a glükózszintet legnagyobb mértékben az aerob gyakorlatok (például kerékpározás, úszás és kocogás) csökkentik, viszont az intervallum edzés (például sprint és ugrókötél) és a rezisztencia edzés (erőedzés vagy súlyemelés) során a vércukorszintek akár emelkedhetnek is.

A T1DEXI vizsgálatban ez csak néha volt így. A szerzők szerint ennek valószínűleg az az oka, hogy „…az erőkifejtés intenzitása az összegyűjtött pulzusszám adatok szerint alacsonyabb volt a vártnál, és az edzés időpontja nem korlátozódott a korábbi vizsgálatoknál szokásos reggeli időpontra. A résztvevők nem kaptak speciális tanácsot a hipoglikémia megelőzésére vonatkozóan.

A tanulmány célja az volt, hogy a való életbeli adatokat gyűjtsünk, és bár nem akartunk olyan beavatkozásokat alkalmazni, amelyek megváltoztathatják a tipikus viselkedést, azt akartuk, hogy a résztvevők tisztában legyenek a hipoglikémia lehetőségével, és biztonságosan mozogjanak” – mondta Robin Gal a Jaeb Egészségkutatási Központ epidemiológusa és a T1DEXI tanulmány vezető kutatója. Gal inkább azt mondta, hogy a résztvevőket arra kérték, hogy ellenőrizzék a glükózszintet edzés előtt, valamint a hipoglikémia észlelése során.

A hipoglikémia megelőzése edzés közben még a legfejlettebb technológiák segítségével is rendkívül nehéz lehet. Bár a diabéteszes technológia jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben, az inzulinpumpák még nem teljesen automatizáltak…

Íme néhány tipp az alacsony vércukorszint megelőzésére dr. Michael C. Riddell-től, a torontói York Egyetem Muscle Health Research Centre professzorától, valamint Michael Rickelstől, a Pennsylvaniai Egyetem endokrinológusától a hipoglikémia megelőzésére az 1-es típusú cukorbetegségek számára.

  • Ha automata inzulinadagoló rendszereket használ, 90 perccel a hosszú távú aerob tevékenységek megkezdése előtt csökkentse az inzulin adagolási rátát és kerülje a szénhidrát fogyasztást.
  • Az erőteljes aerob tevékenység esetén kisebb inzulin adagok adásával megelőzheti a hipoglikémiát.
  • Ha a nap későbbi szakaszában edz, várjon 3-4 órát az utolsó étkezést követően, hogy minimálisra csökkenjen a szervezetben lévő inzulin mennyisége.
  • Ha a vércukra 5,5 mmol/l alatt van a fizikai aktivitás megkezdése előtt, mindenképpen fogyasszon szénhidrátot.

A hiperglikémia megelőzése

Bár a legtöbb ember fél a hipoglikémiától edzés közben, érdemes megjegyezni, hogy hiperglikémia (magas vércukorszint) is előfordulhat. A T1DEXI vizsgálatban a hiperglikémia ritkábban fordult elő, valószínűleg az otthon végzett gyakorlatok csökkent intenzitása miatt.

Valós helyzetekben azonban tudjuk, hogy bizonyos gyakorlatok – különösen a súlyzós edzés és az olyan nagy intenzitású sportok, mint a jégkorong, a kosárlabda és a sprint – általában növelik a vércukorszintet.

Mi okozza ezt a jelenséget?

„Az anaerob gyakorlatok, amelyek izomkimerüléshez vezetnek, energiaforrásként glükózt égetnek el, miközben nem áll rendelkezésre elegendő oxigén, ami tejsav termelődéséhez vezet” – mondta Rickels. „Ez a tejsav a májba jut, ahol visszaalakul glükózzá, és visszakerül a keringésbe. Az edzés utáni hiperglikémia meglehetősen demoralizálónak tűnhet. Az egyik legjobb dolog, amit ilyenkor a vércukorszintet csökkenti, az egy 10–20 perces könnyű séta a futópadon vagy a szabadban”– mondta Rickels.

Egy másik tipp az ilyen típusú gyakorlatok elvégzése, amikor egy kis inzulin van a szervezetben, ami ellentétes a hipoglikémia megelőzési módjával. Ezenkívül egy nagyon kis adag gyorshatású inzulin adása is hasznos lehet, bár ezt először meg kell beszélnie orvosával – mondta Riddell.

Melyik gyakorlat a legjobb?

A válasz: nincs a legjobb. Különböző okokból különböző típusú gyakorlatokra van szükségünk. Köztudott, hogy testünk akkor teljesít a legjobban, ha jól megszerkesztett edzésprogramot alkalmazunk.

A kardiovaszkuláris gyakorlatok és az erősítő edzések, amelyek az aerob tevékenységet, az intervallum edzést és a rezisztencia edzést foglalják magukban, lehetővé teszik, hogy testünk erős maradjon, miközben javítja a szív egészségét és elősegíti a glikémiás szabályozást.

A gyakorlatok beépítése a mindennapi életbe kihívást jelenthet. Tudjuk, hogy heti 150 perc mérsékelt-erős tevékenység a cél, de azok számára, akik nem végeznek fizikai aktivitást, ez leküzdhetetlen bravúrnak tűnhet.

Ne feledjük, hogy öt perc mozgás is jobb, mint a semmi. Íme néhány tipp a fizikai aktivitás beépítéséhez az életvitelbe, ha kevés idő áll rendelkezésre, ha eddig még nem végeztünk ilyet, vagy ha eltelt egy hosszabb idő az utolsó edzés óta:

  • Vessen egy pillantást a napi elfoglaltságára minden héten: Hol iktathat be pár perces mozgást? Jegyezze fel a tervezett tevékenységeit, vagy rögzítse a naptárában, hogy mintegy szerződést kössön önmagával.
  • A mozgásforma ne legyen kellemetlen vagy olyan, amit nem szeret. Ha korábban halálra edzette magát az edzőteremben, és most negatív érzést táplál az edzőteremmel kapcsolatban, ne kezdje ezt újra, mert nem fog használni. Ehelyett vásároljon egy pár kényelmes túracipőt, és nézze meg, hogy a séta vagy a túrázás esik jobban.
  • Kérje meg barátja, családtagja vagy munkatársa segítségét. Gyakran a megfelelő partnerrel történő mozgás mindent megváltoztathat.
  • Fokozatosan növelje az edzést. Testünk ellenálló, de ha krónikus fájdalmai és mozgási problémái vannak, a választott gyakorlat akár néhány perces hetente többszöri elvégzése is mélyreható hatással lehet a vércukorszintre. Miután elsajátította az alapokat, próbáljon meg minden héten néhány perccel növelni az edzés idejét.
  • Ha szívproblémái vannak, például szív- és érrendszeri betegsége, magas vérnyomása vagy hiperlipidémia, kívánatos lehet a kardiológiai rehabilitáció. A szív-rehabilitáció kiváló, mert a testmozgás-fiziológusok olyan edzésprogramot írhatnak elő, amely a szíve állapotától függően megfelelő az Ön számára.
  • Végül ne a 150 percre koncentráljon, hanem a fokozatos fejlődésre összpontosítson, még akkor is, ha ez csak néhány perc naponta.

Bár sok 1-es típusú cukorbeteg ódzkodik a mozgástól, aminek a leggyakoribb oka a hipoglikémiától, de akár a hiperglikémiától való félelem. A megfelelő felkészülés és a komplex tervezés – nevezetesen a megfelelő inzulinadagok kikísérletezése –, melyekben a folyamatos szöveti glukózmonitorozás óriási segítséget nyújthat.

Forrás: Diabfórum magazin 2023/5. – december

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com