A magas vérnyomás mindenkit kifáraszt?

0

A magas vérnyomás kifáraszthat, ám nem ez a legmegbízhatóbb tünete a hipertóniának. A magas vérnyomás kiderítésének az az egyetlen módja, ha (orvosi felügyelettel vagy legalábbis szakszerűen) mérjük – írja a Verywell Health cikken nyomán a Magyar Hypertonia Társaság.

Fáradtság és magas vérnyomás

Vannak olyan hipertóniás emberek, akik folyamatosan fáradtak, és ez magával a magas vérnyomással is kapcsolatban lehet, ám más körülmény is okozhatja. Ha kezeletlen marad a magas vérnyomás, akkor az ereket károsíthatja az érfalakra nehezedő magasabb nyomás, valamint súlyos egészségkárosodást okozhat, például stroke-ot, szívinfarktust vagy vesekárosodást.

Ha magas a vérnyomása valakinek és emellett állandó fáradtságot is érez, akkor ehhez gyakran további tényezők is hozzájárulnak.

Életmód

A vérnyomást befolyásolja az étrend, a hidratáltság állapota (tehát hogy mennyit ittunk), valamint másféle életmódi tényezők is.

  • Ha nem iszunk elég vizet, viszont túl sok koffeines italt fogyasztunk, ráadásul magas sótartalmú ételt eszünk, akkor ez hozzájárul a magas vérnyomáshoz és a fáradtsághoz is.
  • A túlsúly vagy az elhízás is kapcsolatban van a magas vérnyomással. Ha a testsúlyunk nem az egészséges tartományban van, akkor ez is hozzájárulhat a fáradtság és a kimerültség érzéséhez.
  • Ha ülő életmódot folytatunk, vagy nem végzünk semmiféle testedzést, akkor ez is megemelheti a vérnyomásunkat. Ha nem vagyunk jó formában, nem jó az állóképességünk, akkor még abban az esetben is sokkal jobban elfáradunk, ha csak a napi, jól megszokott fizikai aktivitásunkat végezzük.
  • Ha dohányzunk, rendszeresen fogyasztunk alkoholt vagy más szereket, akkor ez is a normális szint felé emelheti a vérnyomásunkat. Ráadásul a stimulálószerek is kifáraszthatnak.

Stressz

A stressz hormonális változást idéz elő, és jól ismerjük, hogy ez emeli a vérnyomást. Ha a stressz állandósul (krónikus lesz), akkor ez okozhat magas vérnyomásos állapotot, vagy ronthatja is a már meglévő hipertónia állapotát. Ráadásul a stressz másféleképpen is befolyásolhatja az egészségi állapotunkat, és ez szintén hozzájárulhat a fáradtság, kimerültség érzéséhez.

Az Amerikai Pszichológus Társaság jelentésében például az áll, hogy a krónikus stressz megzavarhatja az alvási szokásokat, hozzájárulhat a hormonháztartás kiegyensúlyozatlanságához és megváltoztathatja az agy kémiáját – és mindezek a változások kimerültséghez vezethetnek.

Alvászavarok

Az alvási apnoé olyan állapot, amelynek során az alvó személynek rendszeresen kimarad a lélegzetvétele. Kimutatták a kutatásokban, hogy az alvási apnoé növeli a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát, emellett napközbeni fáradtságot, álmosságot okoz.

Még nem teljesen tisztázott, hogy milyen összefüggés van az alvási apnoé és a magas vérnyomás közt, de azt már tudják, hogy az alvási apnoé aktiválhatja a szervezet stresszreakcióját, ez pedig emeli a vérnyomást.

Forrás: Magyar Hypertonia Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com