A depressziós szívbetegeken különösen sokat segít a mozgás

0

A rendszeres mozgás érdekes módon sokkal hatékonyabban segített azokon a szívelégtelen betegeken, akik depresszióval vagy szorongással küzdöttek – írja a Magyar Kardiológusok Társasága.

Ismerték már ezelőtt is azt az összefüggést, hogy a depresszió és a szorongás olyan egészségtelen szokásokkal jár együtt, amelyek aztán szívbetegséghez vezethetnek. (Csak néhányat említve: rossz alvás, egészségtelen életmód, hajszoltság, állandó feszültség és önértékelési problémák, függőségek…) Azt is tudták hogy a fizikai aktivitás fenntartása segíthet csökkenteni a szívelégtelenség kockázatát azáltal, hogy csökkenti az idegrendszer terhelését és így a stresszt is. 

Tudósok további információkat szerettek volna szerezni a testmozgás hatásáról. 48 673 résztvevőtől kértek beszámolót a fizikai aktivitásukkal kapcsolatban, a csoport átlagéletkora 60 év volt. Ezután azt figyelték, hogy kiknél alakul ki szívelégtelenség 10 év alatt. Az így kapott adatokat elemezték aszerint is, hogy közülük kik küzdöttek depresszióval vagy szorongással.

Kiderült: a vártnál erőteljesebb pozitív hatást vált ki a fizikai aktivitás azoknál a szívelégtelenséggel élőknél, akik mentális egészségügyi problémákkal is küzdenek.

A szívelégtelenség az az állapot, amikor a meggyengült szív nem képes elegendő mennyiségű vért pumpálni a szervek működéséhez. Leggyakoribb tünete a légszomj, illetve a fáradékonyság, ami kezdetben csak nagyobb terhelés mellett, később már kisebb terhelésre vagy akár nyugalomban is jelentkezhet. 

Ezek az eredmények még szorosabb kapcsolatra figyelmeztetnek a fizikai és mentális egészség között. Ennek fényében továbbra is erőteljes ajánlás, hogy a kardiológusok szorosan működjenek együtt a mentális egészségügyben dolgozó szakemberekkel. A tanulmány vezető kutatója, Dr. Abdulaziz Al-Hamam, a Massachusetts General Hospital kardiovaszkuláris kutatótársa kihangsúlyozta: mind a kardiológusoknak, mind a pszichiátereknek, pszichológusoknak támogatniuk kellene betegeik erőfeszítéseit, amikor a fizikai aktivitás fenntartása érdekében cselekszenek.

„A pácienseknek prioritásként kellene kezelniük a rendszeres fizikai aktivitást, még akkor is, ha csak sétálásra képesek, más mozgásformára nem. Minden fizikai aktivitás összeadódik, csökkenti a mentális terhelést és a stresszt, így hozzájárul a szív- és agy egészségének megőrzéséhez” – mondta Al-Hamam.

Forrás: MKT

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com