Szervezetünk számára nélkülözhetetlenek a fehérjék

0

A testünk optimális működéséhez biztosítanunk kell a megfelelő tápanyagokat. Ezek közé tartoznak a fehérjék is, melyek a szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. A Szupermenta cikkéből kiderül, miért is elengedhetetlen a fogyasztásuk.

Az élethez nélkülözhetetlen tápanyagok különböző élettani, biológiai értékekkel bírnak, amelyek eltérő hatással vannak a szervezetünkre. Három fő feladatuk van: építik a szervezet részeit, energiát biztosítanak és védőanyagként szolgálnak. A testbe kerülve felszívódásra alkalmas egységekre bomlanak, amelyek ezáltal hozzájárulnak a szervezetünk megfelelő működéséhez.

A tápanyagok makro- és mikrotápanyagok csoportjába sorolhatóak. A fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok a makrotápanyagokhoz, míg az ásványi anyagok és a vitaminok a mikrotápanyagok közé tartoznak.

A fehérjék nitrogéntartalmú, összetett makromolekulák, amelyek megtalálhatóak a vérben, a hormonokban, a szövetekben és az enzimekben is. Fehérjékből áll a sejtek és szövetek 15-20%-a. A sejtalkotásban és sejtfelépítésben óriási jelentőséggel bírnak, emellett szerepet játszanak a víz megkötésében, a védekezőképesség megtartásában, a növekedésben és az izomtevékenységben is.

A fehérjék aminosavakból állnak, amelyeknek két fő csoportja van: a nem létfontosságú és a létfontosságú, azaz az esszenciális aminosavak. A nem létfontosságú aminosavakat a szervezet elő tudja állítani, de az esszenciális aminosavakat a táplálékbevitellel szükséges pótolni. Ezek az aminosavak elsődlegesen az állati eredetű élelmiszerekben, a húsban, a tejben, a tojásban vannak jelen. Léteznek azonban a növényi táplálékok között is fehérjegazdag források, mint például a szója. Szervezetünk ideális működéséhez húszféle aminosavra van szükségünk megfelelő mennyiségben és arányban.

Az élelmiszerfehérjék „értékességét” azok biológiai értéke fejezi ki, amely azt jelzi, hogy az adott fehérje milyen mértékben elégíti ki a szervezet aminosav-szükségletét.

Tudta?

A fehérjék biológiai értékét a 100%-nak nevezhető anyatej és tyúktojásfehérje értékéhez viszonyítjuk.

Szervezetünk fehérjeegyensúlyának fenntartása nagyon fontos, melynek érdekében gondoskodnunk kell a kiegyensúlyozott és folyamatos fehérjebevitelről.

Forrás: Szupermenta, Galambosné Goldfinger Erzsébet: Élelmiszer-alapismeretek (2014), Kiss Irén: Az ételek tápanyag tartalma (2010), Henter Izabella, Dr. Mramurácz Éva, Szabó Zsuzsanna: Táplálkozástani és élelmezéstani ismeretek (2013)

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com