Engedélyezték az első önsokszorozó mRNS-vakcinát

0

Bár annak manapság már nem sok hírértéke van, ha egy újabb védőoltást engedélyeznek a covid-19 ellen, de a japán gyógyszerhatóság most, először a világon, olyan mRNS-vakcinát hagyott jóvá, amelynek mRNS-tartalma képes önmagát másolni a sejt belsejében, ezzel felerősíti a saját hatását, hiszen egyszerre egyre több minta alapján indulhat meg az immunrendszernek bemutatott fehérjék gyártása. Ezt a fajta mRNS-t „önerősítő RNS-nek” nevezik, innen a rövidítése: saRNS – írja a Magyar Hang. 

Az oltást egy amerikai és egy ausztrál biotechnológiai cég – az Arcturus Therapeutics és a CSL – fejlesztette ki, és hivatalosan ARCT-154-nek hívják. Amikor a klinikai vizsgálat során ismétlőoltásként adták be az alanyoknak, nagyobb antitestválaszt produkált, mint a „konvencionális” mRNS-oltások, írja a Nature. A fejlesztők arra számítanak, hogy mivel az saRNS hatékonyabb és könnyebb vele dolgozni, gyorsan ki fogja szorítani a „régi” mRNS-t a legtöbb orvosi alkalmazásból.

Az ARCT-154 oltás előállításához a replikáz gént egy szúnyogok terjesztette természetes vírus genomjából (DNS-éből) vették. A vírus agyvelőgyullást okozna egyébként, de a fejlesztés során a génjeiből eltávolították a veszélyes részeket, így csak a koronavírus tüskefehérjéjét másolja, ami ezután ugyanúgy működik, mint a megszokott mRNS-oltásokban. Az önsokszorozó képesség miatt csak 10-20 százaléknyi anyagra van belőle szükség az mRNS-oltásokhoz képest, ami nemcsak a mellékhatásokat, de az előállítási költségeket is csökkentheti.

Jelenleg több mint egy tucat saRNS-oltás fejlesztése tart már a klinikai szakaszban, és az ARCT-154 európai engedélyezése jövőre várható a gyártó szerint – írja a lap.

Forrás: Magyar Hang

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com