A hallássérült személyek hazai helyzete – félmillió embert érint „a láthatatlan fogyatékosság

0

December 3-án volt a fogyatékossággal élő emberek világnapja. Hazánkban félmillióra tehető a hallássérült személyek száma, akik az oktatásban és a munkaerőpiacon is hátrányban vannak. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) célja az érintettek életminőségének javítása oktatási és foglalkoztatási lehetőségeik növelésével, ill. az akadálymentes idősellátás megteremtése.

A WHO szerint a népesség 5%-a él hallássérüléssel, ami Magyarországon kb. félmillió hallássérült, azaz siket és nagyothalló embert jelent.

A siket gyerekek nagy része szegregált intézményben tanul, ahol nem az anyanyelvükön, jelnyelven, hanem hangzó nyelven zajlik az oktatás. Szájról olvasással csak a tananyag töredékéhez jutnak hozzá, ezért a hallássérült személyek között igen magas, 41% a legfeljebb 8 általánost végzettek aránya. A megoldást, amelyért a SINOSZ is lobbizik, a kétnyelvű oktatás jelenté.

Az alacsony iskolázottság miatt a munkaerőpiacon is hátrányban vannak. További probléma a nagyothalló embereknél, hogy sokan nem tudják megfizetni a modern kor elvárásainak megfelelő hallókészüléket, sőt hallásállapotuk miatt pénzbeli ellátásra sem jogosultak.

Az idősebb korosztály a legkiszolgáltatottabb, többségük egyedül él. Számukra a hangalapú jelzőrendszerek használhatatlanok. A SINOSZ célja, hogy megyénként legalább egy intézmény akadálymentes idősellátást biztosítson a jelnyelvhasználóknak.

Forrás: Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége / OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com