Megfejthették, hogy miért okoz kellemetlen fejfájást a vörösbor

0

Friss kutatás igazolja, hogy a vörösbor fogyasztását gyorsan követő fejfájás kialakulásában az italban található fenolos flavonoidok lehetnek felelősek. Az összetevő nagyobb arányban fordul elő a vörösborban, mint a fehérborban, ezért jellemző, hogy főképp az előbbitől alakul ki kellemetlen fejfájás már italozás közben – írja a Qubit. 

A bor okozta fejfájás nem keverendő össze a másnapossággal, írja a Guardian. Utóbbi ugyanis másnapra alakul ki és teljesen más okozza. A borozás, és különösen a vörösborok fogyasztása azonban, főleg az arra érzékenyeknél, már néhány pohár ital után kellemetlen fejfájást idézhet elő.

Mindez az alkohol lebontása során keletkező anyagok miatt van, és nagyban hasonlít ahhoz a folyamathoz, amit az alkoholbetegek kezelésében alkalmazott gyógyszerekkel igyekeznek elérni. Ezek ugyanis kellemetlen tüneteket váltanak ki, hogy a szenvedélybeteg elforduljon az italtól. A vörösborban magasabb arányban megtalálható színanyagok, a flavonoidok pedig úgy gátolhatják a bomlási folyamatot, ahogy a gyógyszerek is teszik a terápia során.

Scientific Reportsban közzétett tanulmány szerint a bort két lépésben metabolizálja az emberi szervezet, amit a máj speciális enzimjei irányítanak. Ennek eredményeképpen az alkohol acetáttá alakul. A folyamat második fázisa, amikor az acetaldehid alakul acetáttá – azonban ezt a lépést képesek gátolni a vörösborban található vegyületek, mint a kvercetin, amit korábban P-vitaminnak is neveztek és a flavonolok egyike.

Az acetaldehid mérgező vegyület, ami azáltal, hogy a lebontó enzimet a kvercetin (ami mintegy tízszeres mennyiségben van jelen az italban, mint a fehérborokban) blokkolja, felhalmozódik a vérben. Ahogy emelkedik a mennyisége, úgy válthat ki kellemetlen tüneteket az emberi szervezetben: kínzó fejfájást, hányingert, arcpírt és izzadást – írja a lap.

Forrás: Qubit

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com