Fizioterápia – Hatékony segítség a krónikus fájdalommal élőknek

0

A fizioterápia a legrégebbi orvoslási terület, majdnem egyidős az emberiség történetével. A görög „füzosz”, azaz természet szóból ered, így nevéből adódóan a természet energiáit felhasználó gyógykezeléseket jelenti.

Még nem léteztek gyógyszerek és sebészi eljárások, amikor az emberek már tapasztalati alapon használták a különböző gyógyhatású természeti forrásokat, mint a termálvizek és az iszap. Napjainkban ez a tudás a bizonyítékon alapuló gyógyítás szerves részét képezi, és nincs olyan klinikai szakma, műtéti beavatkozás, megelőző vagy rekreációs tevékenység, amely nélkülözni tudná a fizioterápiát. Az orvostudománynak ez az ága többnyire az érintett testrészen fejti ki hatását, rövid és hosszú távú eredményeket érhetünk el helyes alkalmazásával, ugyanakkor az egész testre ható gyógyszeres terápiákkal ellentétben minimális mellékhatása van – hívja fel a figyelmet az Országos Gerincgyógyászati Központ.

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága szerint a fizioterápiában kétféle felosztás ismert: a magyar és a német. Míg a magyar felosztásnál a bevitt energia szerint történik a csoportosítás, addig a német felosztásnál a bevitt energiára kialakuló élettani hatások alapján van az osztályozás. Természetesen mindkét esetben felfedezhetünk átfedéseket. Mindkét esetben főleg mesterségesen előállított energiát használnak a kezelésekhez.

Fajtái:

  • mechanoterápia: gyógytorna, gyógymasszázs, ultrahangkezelés, lökéshullám terápia, kinesiotape kezelés
  • elektroterápia: TENS kezelés, szelektív ingeráram kezelés, interferencia kezelés, mágneskezelés
  • fototerápia: infravörös terápia, lézeres kezelés
  • termoterápia: a hő hatásaival történő gyógyítás
  • hidroterápia: vízzel történő gyógyítás
  • balneoterápia: gyógyvízzel történő gyógyítás, ahol a víz fizikai hatásain túl a gyógyvízben oldott kémiai anyagok is hatnak

Leggyakrabban alkalmazott módszerei

Gyógytorna

A gyógytorna gyógyító céllal alkalmazott mozgás.

A gyógytorna az egyik legősibb terápiás ág, melyet a megelőzésben, a gyógyításban, valamint  a rekreációban és a rehabilitációban is egyaránt alkalmaznak. A gyógytorna egy speciális, az izmokat szelektíven erősítő vagy nyújtó, az ízületek élettani körülményeit javító, az ízületek mozgásterjedelmét szélesítő, a statikai eltéréseket helyreállító mozgásanyag. A torna ízületkímélő helyzetben, diplomás szakember, gyógytornász irányításával történik. A gyógytorna az egyik legősibb terápiás ág, melyet a megelőzésben, a gyógyításban, valamint  a rekreációban és a rehabilitációban is egyaránt alkalmaznak.

Szegmentális stabilizációs tréning

A szegmentális stabilizációs tréning célja a gerinc környéki izomzat (mély és felületes) valamint a váll és csípő ízület stabilizáló funkciójának aktiválása, az állóképesség növelése, a fájdalmak csökkentése, és az ízületek védelme a túlterhelésektől és mikrosérülésektől.

Funkcionális tréning

Olyan mozgásgyakorlatok összessége, amely nem izoláltan, hanem komplex módon, mozgásláncokban dolgoztatja a testet. Ezzel növelhető a gerinc funkcionális kapacitása a mindennapokban és a sportban egyaránt.

Manuálterápia

Kézzel végzett diagnosztikai és terápiás fogások összessége, amely a támasztó-mozgatórendszer reverzibilis működési zavarainak vizsgálatával és kezelésével foglalkozik. Hatására csökken a fájdalom, az ízületek visszakerülnek eredeti helyzetükbe, visszaáll az eredeti mozgástartomány, hatására nagyobb terhelést is elbír a gerinc, az ízületek és az izmok. A leggyakrabban alkalmazott módszerek: Barvicsenko módszer, Cyriax, Kaltenborn–Evjenth-koncepció, Maitland-koncepció, Mulligan-koncepció.

McKenzie terápia

A McKenzie terápia olyan speciális mechanikai vizsgálat és kezelési eljárás, amelyet kifejezetten porckorong problémák, gerincproblémák, derékfájás és hátfájás kezelésére fejlesztettek ki, és a panaszok akut jelentkezését követő 6 hétben alkalmaznak.

A terápia fontos eleme, hogy az egyénre szabott McKenzie gyakorlatokat a gyógytornász-fizioterapeuta által meghatározott gyakorisággal és ismétlésszámmal otthon vagy munkahelyen is végezni kell. A McKenzie terápia célja a hátfájás és egyéb fájdalmak csökkentése, mely szimmetrikus és aszimmetrikus háti, nyaki, ágyéki kisugárzó vagy helyi fájdalom esetén is eredményesen alkalmazható.

Schroth terápia

A Schroth terápia célja a gerinc maximális aktív nyújtásával annak felegyenesítése, háromdimenziós forgató légzéssel a törzs visszaforgatása középre, valamint a korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett izomerősítés és nyújtás. A terapeutával megtanult korrekciós helyzetek beépíthetők a hétköznapi életbe, így 24 órán át végezhető a terápia. A gyakorlatokkal a hibás tartás korrekciója, a belső testkép normalizálása a cél.

Forrás: Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága, Országos Gerincgyógyászati Központ

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com