Fájdalomcsillapító gyógyszerek hatékonyságának és biztonságosságának összehasonlítása

0

Az elemzés fájdalomcsillapító gyógyszereket hasonlítot össze akut, nem specifikus derékfájásban szenvedő felnőtteknél. A vizsgálat során a nemszteroid gyulladáscsökkentő szerek, paracetamol, opioidok, görcsoldó szerek, vázizomrelaxánsok vagy kortikoszteroidok kerültek összehasonlításra más fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, placebóval. 

A vizsgálati alanyok 18 éven felüli felnőttek voltak, akik akut, nem specifikus derékfájásról számoltak be kevesebb mint hat hétig.

Az elsődleges végpont a deréktáji fájdalom intenzitásának mértéke (0−100 skála) volt a kezelés végén és annak biztonságossága azon résztvevők száma, akik a kezelés során bármilyen nemkívánatos eseményről számoltak be. A másodlagos végpontok a hát alsó részének specifikus funkciói, súlyos, nemkívánatos események jelentkezése és a kezelés abbahagyása voltak.

A szisztematikus áttekintés és hálózati meaanalízis során a két értékelő egymástól függetlenül azonosította a tanulmányokat, gyűjtött adatokat és mérte fel az elfogultság kockázatát. Véletlenszerű hatások megállapítására hálózati metaanalízist végeztek, és az adatok megbízhatóságát a Confidence in Network Meta-Analysis módszerrel értékelték.

A 98 randomizált, kontrollált vizsgálat (15 134 résztvevő, 49% nő) 69 különböző gyógyszert vagy kombinációt tartalmazott.

Alacsony vagy nagyon alacsony megbízhatóságot figyeltek meg a fájdalom intenzitásának csökkenése esetén a tolperizonkezelés, aceclofenac plusz tizanidin, pregabalin, és 14 egyéb gyógyszer alkalmazása során a placebóval összehasonlítva. Alacsony vagy nagyon alacsony megbízhatóságot láttak e gyógyszerek közül több készítmény hatásának értékelésében.

A megnövekedett nemkívánatos események adatainak megbízhatósága mérsékelten vagy nagyon alacsony volt a tramadol, a paracetamol és a nyújtott hatóanyag leadású tramadol, a baklofen esetén, és paracetamol plusz tramadol a placebóval összehasonlítva.

Ezek a gyógyszerek növelhetik a nemkívánatos események kockázatát más, közepesen vagy alacsony megbízhatóságú gyógyszerekkel összehasonlítva. Közepestől alacsonyig terjedő megbízhatóságot figyeltek meg a másodlagos végpontok elemzésében is.

Az elemzés során azt a következtetést vonták le, hogy az akut, nem specifikus derékfájás kezelésére szolgáló fájdalomcsillapító gyógyszerek összehasonlító hatékonysága és biztonságossága bizonytalan. Mindaddig, amíg a jobb minőségű, randomizált, kontrollált, fej-fej összehasonlítás vizsgálatok adatait nem teszik közzé, a klinikusoknak és a betegeknek nagyon óvatosan kell alkalmazniuk a különböző fájdalomcsillapító gyógyszereket az akut, nem specifikus derékfájás kezelésében.

Forrás: OGYÉI Gyógyszereink kiadványa 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com