A mediterrán diéta hatása az emberi bélrendszer mikroflórájára

0

A bélrendszer mikroflórájának változása korrelál az egészségi állapottal. Irodalmi adatok alapján elmondható, hogy bármiféle étrendi módosítás változást indukál a bél mikroflóra összetételében. A mediterrán étkezés hatására javulnak a mortalitással összefüggésben lévő faktorok.

A szerzők megvizsgálták, hogy az adott diéta miként hat az emberi bélrendszer mikroflórájára. Különös figyelmet fordítottak a humán mikrobióta modulációjára, kifejezetten a polifenolok, a többszörösen telítetlen zsírsavak (omega 3) és a rostok hatására, amelyek szorosan kapcsolódnak a mediterrán diétához.

A kutatásban a PubMed elektronikus adatbázisban kerestek rá a címekben és az absztraktokban a „Mediterrán diéta”, „bél-mikroflóra”, „extra szűz olívaolaj”, „többszörösen telítetlen zsírsavak” és a „rostok” kifejezésekre. Ezeket a cikkeket alaposan áttanulmányozták és összegezték a bennük közölt eredményeket.

Ezen eredményeik alapján megállapították, hogy a mediterrán étrend képes modulálni a bél mikrobiótát, növelve a sokféleséget, hatására megnövekedett a rövid szénláncú zsírsavak termelődése a vastagbélben, ami pozitív élettani hatást jelent.

A mediterrán típusú étrend hatására egy különleges, egyedi mikroflóra karakter alakul ki.

A rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy a vizsgált alanyok bél-mikroflórája szignifikáns különbséget mutatott a nyugati étrendet követő személyek mikroflórájához képest. A nyugati étrendet követő személyeknél jellemzően megnövekedett a bél áteresztőképesség, ami felelős a metabolikus endotoxémiáért. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy az mediterrán diéta követésének hatására, megelőzhetővé válnak a fellépő krónikus nemkommunikábilis betegségek, mint a kardiovaszkuláris és a különböző rákos megbetegedések.

Habár ahhoz, hogy megértsük ezeket a korrelációkat az étrendi mintákkal kapcsolatban, szükségesek kontrollált beavatkozásos tanulmányok a bél mikroflórájának összetételével és aktivitásával kapcsolatban.

Forrás: Magyar Táplálkozástudományi Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com