Nyálmintát használó vércukormérőt fejlesztettek ki

0

Nincs szükség szúrásra: kényelmesebben használható vércukormérőt fejlesztett ki egy szaúd-arábiai egyetem – írja az otszonline.hu.

A Biosensors and Bioelectronics folyóiratban jelent meg a Szaúd-Arábia egyik tengerparti városában, Thuwalban működő King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) mérnökeinek közleménye, amelyben egy nyál alapú vércukormérő szenzort írnak le. A cukorbetegek hagyományosan olyan eszközökkel figyelik vércukorszintjüket, amelyekhez naponta többször is meg kell szúrniuk ujjbegyüket, majd a vércukorszint-mérő a vércseppet elemzi. Újabban a beültetett érzékelők folyamatos glükózszint-monitorozást biztosítanak kellemetlen szúrások nélkül, de ezek az eszközök alacsonyabb glükózszintek esetén kevésbé pontosak, és gyermekek számára egyelőre nem engedélyezettek. A glükózszint monitorozásának kényelmesebb módja lehet a nyál vizsgálata, amely korrelál ugyan a vércukorszinttel, viszont a nyálban a glükóz koncentrációja sokkal alacsonyabb, mint a vérben, ami kifinomult laboratóriumi berendezések nélkül jelentősen megnehezíti a pontos mérést.

A KAUST mérnökei a most megjelent cikkben egy vékonyréteg-tranzisztoron alapuló, rendkívül érzékeny glükózérzékelőt hoztak létre. Abhinav Sharma, a cikk első szerzője szerint “ezek a kicsi, könnyű eszközök alkalmasak lehetnek a tömeggyártásra, mint olcsó, eldobható érzékelők. Egy könnyen használható, nem invazív glükózmérésre alkalmas, nyálat használó eszköz a betegek millióinak életét könnyíthetné meg világszerte”.

A tranzisztor vékony, félvezető tulajdonságú indium-oxid és cink-oxid rétegeket tartalmaz, a rétegek felett pedig a glükóz-oxidáz enzim található. Amikor nyálmintát helyeznek az érzékelő felületére, a specifikus enzim oxidálja a jelen lévő glükózt, és D-glükonolaktont, valamint hidrogén-peroxidot termel. A hidrogén-peroxid elektromos oxidációja ezután elektronokat szabadít fel, amelyek belépnek a félvezető rétegekbe. Ez megváltoztatja a félvezetőkön átfolyó áramot, és ennek a jelnek az erőssége jelzi a mintában lévő glükóz koncentrációját.

A kutatók olyan emberi nyálmintákkal tesztelték készüléküket, amelyekhez különböző mennyiségű glükózt adtak, és olyan önkéntesek nyálát is elemezték, akik a tesztek elvégzése előtt éheztek (a nyálban lévő glükózszint nem feltétlenül korrelál a vércukorszintekkel közvetlenül étkezés után).

Megállapították, hogy a készülék kevesebb mint egy perc alatt pontos méréseket volt képes végezni a glükózkoncentrációk széles skáláján – írja a lap.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com