Idős korunk méltó képei címmel nyílt fotókiállítás Budapesten

0

Idős korunk méltó képei címmel nyílt fotókiállítás hétfőn a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központban Budapesten.

„Tizenöt csodálatos ember engedett be az otthonába, ahol betekinthettem a gondolataikba, hobbijukba, mindennapjaikba” – mondta el a képeket készítő Zsobrák Nóra fotós és szociális munkás a 15 holokauszt túlélő mindennapjait bemutató kiállítás megnyitóján. Emlékeztetett: a fotóalanyok egyike, Tatár Imre újságíró életének 104. évében szeptemberben hunyt el, ezért ezt a kiállítást az ő emlékének is szeretnék ajánlani.

A képekből áradó derűre hívta fel a figyelmet Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész. Azt mondta, nem a félelem, nem a kilátástalanság lengi át a fotókat, hanem a belülről fakadó derű. A fotókon látható emberek megtalálták saját örömüket, saját boldogságukat. Mindannyian csinálnak valamit a képeken, az egyik verset ír, a másik hímez.

A képeken rajta van a túlélés lehetősége, hogy megérdemelték a második élet lehetőségét. 

Vajda Kinga, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet és a Közösségfejlesztők Egyesületének kutatója, az MTA Szociológiai Tudományos Bizottság Szociális Munka Albizottságának tagja az időskori aktív életről, az aktív idősödésről beszélt. Kiemelte, hogy támogatni kell az idős, és a még aktív korú, de idősödő személyeket, megmutatni és feltárni számukra a mindenkiben ott rejlő potenciált és lehetőségeket. Le kell rázni a hazai társadalomra jellemző kétpólusú gondolkodást, amely a nyugdíj előtti és a nyugdíj utáni életre vonatkozik, le kell számolni a sablon idősek gondolatával, hiszen mindenki egyedi, és ez nem változik idős korban sem.

Vajda Kinga elmondta azt is, hogy európai viszonylatban 2050-re a 65 éves és idősebb lakosság aránya elérheti a 29,5 százalékot, Magyarországon ezt 27,8 százalékra becsülik. Pozitív fejlemény, hogy a várható élettartamok mellett az egészségben várható élettartam is emelkedik.

A Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS) Alapítvány által Zsobrák Nóra fotós és szociális munkás által szervezett fotókiállítás október 22-ig látható. A fotókhoz rövid kísérőszövegek is készültek, amelyek az alkotók megéléseiből adnak ízelítőt.

A MAZS Alapítvány több mint harminc éve számos térítésmentes szolgáltatással segíti a zsidó származású magyar holokauszt túlélők mindennapjait. A szolgáltatások célja, hogy az általuk támogatottak minél tovább élhessenek otthonuk megszokott nyugalmában, biztonságban és méltóságban. A támogatások anyagi hátterét a New York-i székhelyű Claims Conference biztosítja. A kiállítás a Claims Conference és a MAZSÖK támogatásával jött létre.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com