Gyermekek számára jelenleg nincs Covid-vakcina Magyarországon

0

Magyarországon egyelőre nincs érdemben védelmet nyújtó Covid-vakcina az egészséges felnőttek és a gyermekek számára sem – hangzott el egy szerda esti webinaron, melyről a PharmaOnline tájékoztat. 

Nincs hatósági hír arról, hogy érkezik-e egyáltalán Magyarországra a legújabb összetételű, a legfrissebb omikron-variánst is tartalmazó Covid-vakcina, ezért Kulcsár Andrea, a Dél-pesti Centrumkórház oltási specialistája nem javasolja az itthon jelenleg elérhető Covid-vakcinák felvételét azoknak, akik egészségesek. Az eredeti vuhani és az első omikron-variánst tartalmazó korábbi oltóanyagokat – ezek vannak forgalomban idehaza – az immun-, vagy daganatos betegeknek, a transzplantáltaknak, idős, krónikus kórképekkel küszködőknek javasolt booster-oltásként beadni. Javasolható a bivalens oltóanyag azoknak a 65 év felettieknek is, akiket a kínai vakcinával alapimmunizáltak, esetükben is enyhébb tünetekkel járhat a fertőzés.

A várandósság nem oltási ellenjavallat, de egy fiatal, egészséges várandósok számára az itthon elérhető Covid-vakcináknak nincs haszna, mert védettséget érdemben nem nyújtanak – folytatta a szakértő a szerda esti webináron. – A terhes nőknek és a környezetükben élőknek sokkal inkább javallott az influenza elleni vakcina split változatának felvétele. A háziorvosoknál elérhető, a korcsoportnak és rizikóállapotnak megfelelő oltást a krónikus betegeknek, időseknek, immunsérülteknek és családtagjaiknak is javasolt beadni – mondta az oltási specialista. – Érdemes még kérni vagy ismételni a Pneumococcus elleni védőoltást, de csak az új összetételű oltóanyag megérkezését követően. Szülést követően ugyancsak javasolható emlékeztető oltást felvenni a Di-Per-Te vakcinából, amellyel ugyancsak az újszülött védelme biztosítható, ahogy a RSV elleni oltással is.

Ahogyan a várandósság, úgy az élelmiszerallergia sem oltási ellenjavallat – fogalmazott Kulcsár Andrea, aki azt is hangsúlyozta, hogy a polietilén-glikol – amelyet az mRNS és vektor típusú Covid-vakcinák is tartalmaznak – nem okoz allergiás tüneteket.

A Covid- és influenza elleni vakcinák időtartás nélkül, egyszerre is beadhatóak akár a gyermekeknek is, harmadikként egy időben a Pneumococcus-oltással – mondta a főorvos, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a gyermekek számára jelenleg nincs Covid-vakcina Magyarországon.

Bár korábban rendszeresen frissítették az oltasbiztonsag.hu weboldalt, ahol a lakosság számos információhoz jutott laikusok számára is érthető módon az oltásokról, a tisztifőorvos felszámolta azt – válaszolta kérdésre Kulcsár Andrea, aki hazai információs portál híján – a nyelvismerettel rendelkezőknek – az amerikai járványügyi hatóság, a CDC (Centers for Disease Control and Prevention), illetve a brit nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) lakossági portáljait javasolta, ahol számos, részletes, könnyen érthető információ érhető el az oltásokról, azok mellékhatásiról, de a betegségek tüneteiről és megelőzéséről is.

Szlávik János: „Gondolnunk kell a koronavírusra”

Nehéz megítélni a hazai járványhelyzetet, mert Magyarországon nem regisztrálják a koronavírus-fertőzötteket, ahogyan nincsenek statisztikák arról sem, hányan vannak kórházban, vagy fekszenek intenzív osztályon, esetleg szorulnak lélegeztetésre, vagy hunynak el a fertőzés következtében. Azok közé az országok közé tartozunk, amelyek számára a koronavírus-járvány már nem olyan fontos, és a Covid-ot az influenzaszerű, felső légúti megbetegedések közé sorolják. Minderről már Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa beszélt a webináron.

Világszerte csökken ugyan a súlyos és halálos megbetegedések száma, de a Csendes óceáni partvidéken, Új-Zélandon, Ausztráliában kezd szaporodni a kórházban kezelt Covid-betegek száma – mutatják azoknak az országoknak a statisztikái, ahol még gyűjtik az adatokat. Ezt igazolja a hazai kórházi tapasztalat is, az intézményekben ugyanis emelkedni kezdtek a koronavírus-pozitív esetszámok. Ugyanakkor úgy tűnik, a vírus „sokat szelídült”, és már nem veszélyes az egészségesekre és a fiatalokra, azonban az idősek, a hematológiai vagy daganatos betegek, illetve a vesepótló kezelésben részesülők még mindig a rizikócsoportba tartoznak – írja a lap.

Forrás: pharmaonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com