A szívbetegségek többsége az egészségtelen életmód miatt alakul ki

0

Magyarországon továbbra is a szívbetegség az egyik legfőbb halálok. A szívbetegségek többsége egyértelműen az egészségtelen életmód miatt alakul ki, csak minden 200. ember rendelkezik genetikai hátterű szív- és érrendszeri betegséggel; a Szív világnapja alkalmából kérdezte az InfoRádió Becker Dávidot, a Magyar Kardiológusok Társaságának alelnökét, a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettesét. 

Majdnem minden második ember szív- vagy érrendszeri betegségben hal meg Magyarországon, ez Nyugat-Európában 35 százalék körüli arányban van, ami nagyon nagy különbség.

„Ezek megelőzhető halálok lennének. A rizikófaktorok kezelésében például nem vagyunk jók, még mindig nem állunk jól a dohányzással, a magas vérnyomás kezelésével. Csak az érintettek fele tud a betegségéről, csak a csoport felénél van jól beállítva a vérnyomás” – mondta az InfoRádióban Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának alelnöke.

Szerinte a stresszt és az ülő foglalkozást is fel lehet oldani megfelelő mozgással, mindennapos „sportszerű tevékenységgel”. „Attól, hogy valaki ülőmunkát végez, még nem jelenti azt, hogy ő biztosan koszorúérbeteg kell hogy legyen” – tette hozzá. Ha közben túlsúlyos vagy dohányzik valaki, akkor persze már „extra veszélyben van”.

Becker Dávid kijelentette, hogy a népbetegség szintjén álló koszorúér-betegségért az életmód a felelős. „Sokszor hozzájárulunk a szívelégtelenség kialakulásához, másodlagosan esetleges ritmuszavarok tekintetében. Az örökletes szívbetegségek kevésbé függnek a környezeti tényezőktől, de lényegesen kisebb betegségszámuk is, valamilyen örökletes szívbetegsége körülbelül minden 200. embernek van; ez nem biztos, hogy komoly szívbetegséget fog jelenteni az ember élete során, de az is lehet, hogy valakinél fiatalon tragikus esethez fog vezetni” – részletezte.

Forrás: InfoRádió

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com